Hotellide ja restoranide liidu juht Külli Kraner sõnas, et 15–17-aastase noore põhitöö on õppimine. Samas on sama oluline, et noored saaksid ka esimese töökogemuse.
Kraner tõi näiteks, et ka teenindajatööst on noorel tulevikuks palju kasu. Noored saavad suhelda klientide ja erinevate inimestega, lahendada konfliktolukordi, teha meeskonnatööd nii köögis kui saalis ning õppida ajaplaneerimist. “Need oskused tõstavad hilisemat konkurentsivõimet tööturul,” rõhutas Kraner.
Septembrist muutusid alaealiste palkamise reeglid karmimaks. “Elu läheb keerulisemaks, aga püüame aru saada, miks see otsus tehti. Tegu on tasakaalu otsimisega õppimise ja töötamise vahel,” ütles ta.
Kõige keerulisema olukorra loob piirang, mille järgi noor tohib töötada vaid kaks tundi päevas. “Graafikusse kahetunniseid tööauke leida pole lihtne. Sinna sisse peab jääma ka riietumine ja sisseelamine,” selgitas Kraner. Ta lisas, et kõik noored ei pruugi elada töökoha lähedal, mis muudab olukorra veelgi keerulisemaks.
Intervjuust saab kuulata ka, kuidas edeneb majandusministeeriumi algatus muuta noorte töötamine paindlikumaks, kas alaealine tohib koristada veinipokaale ning kuidas meie hotellidel ja restoranidel sel sügisel läheb.
Küsis Aivar Hundimägi.
Foto: erakogu
Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.