9. november 1995 kell 22:00

Lühiuudised välismaalt

Tundmatud kurjategijad ründasid kolmapäeva hilisõhtul Venemaa Lesprombanki presidenti ning tapsid ta tema maja sissekäigu ees. 63aastane Pavel Ratonin tulistati surnuks 7,62kaliibrisest püstolist kolmapäeva õhtul.

Venemaa mõjuvõimsa ärimeeste ümarlaua teatel on viimase aastaga tapetud 50 juhtivat Venemaa ärimeest. Lesprombank ei kuulu Venemaa juhtivate pankade hulka.

Samas teatas politsei, et on arreteeritud mees, keda kahtlustatakse Venemaa ärimeeste ümarlaua juhatuse esimehe 46aastase Ivan Kivelidi mõrvamises tänavu augustis. Kahtlusaluse nime politsei ei nimetanud. AP-BNS

Iraak ei aktsepteeri tingimusi, mis ÜRO on seadnud pakkumusele müüa maailmaturul piiratud koguses naftat importimaks hädavajalikke toiduaineid ja ravimeid, ütles riigi välisminister Mohammed Saeed al-Sahaf.

Sahaf ütles, et Iraagi suhtumine ÜRO resolutsiooni 986 on endiselt sama ja muudatusi selles pole toimunud. «Resolutsiooni sätted riivavad Iraagi ühtsust ja territoriaalset terviklikkust,» kirjutas kohalik press.

Sahafi märkused ametlikes ajalehtedes al-Iraq, al-Qadissiya ja al-Thawra olid reaktsiooniks Araabia liiga peasekretäri Esmat Abdel Meguidi märkustele, milles ta kutsus Iraaki üles oma seisukohti revideerima.

ÜRO julgeolekunõukogu liikmed on Iraagil soovitanud kasutada pakkumust, mis tehti riigile vastavalt aprillis vastuvõetud resolutsioonile, mis lubab müüa kuni kahe miljardi USA dollari väärtuses naftat järgneva kuue kuu jooksul, et rahuldada riigi humanitaarvajadusi. Kolmapäeval pikendas julgeolekunõukogu viie aasta vanuseid kaubandussanktsioone Iraagi vastu. REUTER-BNS

USA kohus rahuldas kolmapäeval Saksamaa taotluse anda välja kinnisvaramagnaat Jürgen Schneider tema abikaasaga. Neid süüdistatakse petturluses seoses kolme miljardi dollarilise kinnisvaraimpeeriumi krahhiga.

«Kohus saadab otsuse välisministeeriumile,» ütles kohtunik William Turnoff.

Schneider, maailma tagaotsitumaid jooksikuid, arreteeriti koos abikaasa Claudiaga mais Miamis pärast terve aasta väldanud rahvusvahelist klaperjahti. Pärast Schneideri kadumist, mida tema advokaadid nimetavad lihtsalt pikaks puhkuseks, kuulutati tema kinnisvaraimpeeriumile pankrot.

Turnoffi otsus ei tähenda, et Schneiderid saadetaks kohe Saksamaale. Kohtunik kirjutas küll otsusele alla, kuid jättis advokaatidele nädal aega apellatsiooni esitamiseks. REUTER-BNS

Hetkel kuum