23. jaanuar 1996 kell 22:00

Koju kotile

Füüsiline toimetulematus on märgatav ja mõõdetav -- nii endale kui teistele. Alati ei saa sama öelda aga vaimse suutlikkuse kohta. Läheb vaja palju meelekindlust lahkumaks areenilt kuulsuse tipul. Mida kõrgem tipp, seda raskem on loobumine.

Vastavalt ülikooli 1. juunil 1994 kehtima hakanud põhikirjale lõpetab Tartu ülikool 1. jaanuaril töölepingu õppejõudude ja teadustöötajatega, kes on 65 või vanemad.

Võib-olla käitub ülikooli juhtkond just oma auväärseid õppejõude säästvalt, kui ta nad 65selt pensionile saadab. Nende puhul ei saa tekkida ohtu, et tudengid kuulavad neid vaid austusest nende kunagiste saavutuste vastu. Pealegi, kui kõik korraga, ei tunne keegi ennast isiklikult solvatuna. Muidugi, inimvõimed on erinevad, aga kes oleks see piiritõmbaja ja kes tahaks olla esimene väljapoole piiri jääja? Kõigil pole ka lapsi, kes aitaksid ootamatult (kas ikkagi ootamatult -- teatavasti aja jooksul inimesed vananevadki, mitte ei noorene) halvenenud rahalises seisus. Absoluutset võrdsust pole olemas.

Hetkel kuum