11. veebruar 1996 kell 22:00

Vasalemma Kivist huvituvad rootslased

Gotlandi saarel asuva 175 miljoni krooni suuruse aastakäibega Nordkalk Storugnsi president Kaj Gustafsson kinnitas tõsist firma huvi Vasalemma Kivi erastamise vastu. «Vasalemma karjäär pakub huvi oma korraliku toorainega,» märkis ta.

Tulevikuplaanides näeb Nordkalk Storugnsi president Vasalemmas lubjakivi tootmist nii siseturu tarbeks kui ekspordiks. Turgu Vasalemma toodangule arvas Gustafsson leidvat Läänemere-äärsetes riikides. «Lõuna-Soome on väga lähedal, ei välista eksporti ka mujale Soome ning Rootsi,» teatas ta.

Nordkalkile kuulub suur turuosa Rootsis ja Soomes ning veidi Norras, rääkis Gustafsson. Ta lisas, et seetõttu on firma huvitatud esindatuse laiendamisest ja turu hõivamisest ka mujal Läänemere ümbruses, Eesti kaudu ka Lätis, Leedus ja Poolas. «Vasalemma on üks tähtsamaid kaevandusi Läänemere ääres, seetõttu oleme erastamisest väga huvitatud,» väitis Gustafsson.

Gustafsson teatas 2. veebruaril ettevõtet külastades otsekoheselt, et on tehtud otsus kehtestada kontroll Baltimaade lubjakivi tootvate karjääride üle ostmise teel, väitis seni Vasalemma kaevandust rentiva firma juhatuse esimees Ants Salus. Erastamisest on huvitatud ka rentnike moodustatud AS Vasalemma Kivi, kelle pakkumuse on aga erastamisagentuur ebapiisavaks tunnistanud. Ettevõtte varade rendileping lõpeb 1. juulil.

Salus märkis, et Vasalemma karjääri soodne asend Põhjamaade tarbijate suhtes on viimasel ajal äratanud neis huvi siinse toodangu vastu ja seadnud ohtu Nordkalki turuosa. Tema sõnul oleksid näiteks soomlased nõus ostma lubjakivi Eestist, sest veokulud Paldiski sadama kaudu on tunduvalt väiksemad kui Gotlandilt kive vedades.

Saluse väitel püüab Nordkalk Storugns tülikast konkurendist lahti saada klassikalise ostmise teel. Ta haistab ohtu, et kui Nordkalk Storugns erastab Vasalemma Kivi, jätab uus omanik tööle vaid 40 protsenti senisest 66 töötajast.

«Loomulikult tuleb kaugemas perspektiivis ettevõte moderniseerida ja kasutada tööjõudu efektiivselt,» tunnistas ka Kaj Gustafsson.

Tehniline varustatus lubab juba praegu toota karjääris sadu tuhandeid tonne lubjakivi aastas ilma eriliste probleemideta, oli Gustafssoni kommentaar lühitutvumise järel kaevandusega. «Lähtepositsioon on hea,» kiitis ta ettevõtte olukorda.

Saluse kinnitusel on Vasalemma Kivi toodangu vastu tundnud huvi ka inglased, kellele oleks võinud saata laevatäie, 20 000 tonni lubjakivi korraga. Kõik oli paigas , kuni selgus, et laevaga polnud midagi Inglismaalt tagasi tuua, ütles Salus.

Hetkel kuum