27. veebruar 1996 kell 22:00

Maksumaksjad koonduvad liitu oma õiguste kaitseks

«Me oleme selles mõttes novaatorid, et lõime mittetulundusliku liidu praktiliselt juriidiliste isikute baasil,» rääkis EMLi peasekretär Kersti Kägi. «Arvan, et alguses liituvad meiega need ettevõtjad, kes on maksuhaldurite tegevusest otsest kahju saanud.»

Maksuhalduritena peab maksumaksjate liit silmas maksu- ja tolliametit, mitte inspektoreid, kes on vaid käsutäitjad, täpsustas Kägi.

EMLi juhatuse aseesimees Kersti Kracht lisas, et liikmete kaitsmine maksuhaldurite eest tähendab maksuseaduste muutmist. «Kõik maksuseadused toimivad eeskätt sellest seisukohast, et ettevõtjad peavad neid väga korralikult järgima, aga maksuhaldurid seni mitte väga,» selgitas ta.

«Ka maksuhaldurite kontrollis, mis tavaliselt ei ole ainult ettevõtte raamatupidamis- ja maksualane kontroll, on näha väga subjektiivset suhtumist,» lisas Kracht. «Ettevõtjale üritatakse selgeks teha, kui halvasti nad on käitunud ühe või teise maksu maksmisel.»

Kaugemaks eesmärgiks seavad ühinenud maksumaksjad osalemist riigieelarve kuluartiklite määramisel ja kontrollimisel, et selgitada, kuidas maksumaksja raha kasutatakse. «Selleni on kindlasti pikk tee ja vaevalt meie liikmeid ja ettevõtjaid riigieelarve kontrolli juurde niipea lastakse,» arvas Kracht.

2000 krooni suuruse aastamaksu eest lubab liit oma liikmed varustada maksualaste seaduste ja õigusaktidega ning abistada neid maksukonfliktide lahendamisel. Plaanis on välja anda ka maksumaksjate oma ajakirja ning viia Internetti maksuseaduste tekstid ja tulevased eelnõud.

«Tahame alustada maksumaksjate kindlustamisega,» lausus Kersti Kägi. Ta lisas, et maksumaksjad tahavad peatselt alustada läbirääkimisi Eesti kindlustusseltsidega, et maksumaksjat saaks maksuhalduri võimaliku omavoli eest kaitsta.

«Maksumaksjate liidust peaks kujunema selline instants, kes hakkab võitlema maksukoormuse tõusu vastu. Selleks on plaanis hakata tegema koostööd valitsusasutustega, eelkõige seadusloome poolel,» rääkis Kersti Kägi.

Suurematest ettevõtetest kuuluvad praegu Eesti maksumaksjate liitu Eesti Gaas, Eesti Coca-Cola Joogid, Eesti Kindlustus, Estonian Air, Mainor, Marlekor, Saku õlletehas ja Tallinna Pank.

Hetkel kuum