28. mai 1996 kell 22:00

Ukrainas uus peaminister

Leonid Kut?ma teatas peaministri vallandamisest esmaspäeval Ukraina regionaalsete juhtide kohtumisel. Päev hiljem nimetati uueks peaministriks senine esimene asepeaminister Pavlo Lazarenko, keda tuntakse kui presidendi lähedat liitlast.

Vallandatud peaministrit, Jevgeni Mart?uki peetakse üheks Kut?ma tõsisemaks rivaaliks Ukraina presidenditoolile. Ametist vabastamine annab viimasele vabad käed seni vaoshoitud isiklike poliitiliste ambitsioonide realiseerimiseks. Arvamusküsitlused on näidanud, et Mart?uk on Ukraina poliitilisel areenil tugev mängija.

Korralised valimised toimuksid Ukrainas 1999. aastal, kuid ei ole välistatud nende toimumine varem. Endine peaminister on avaldanud arvamust, et pärast Ukraina uue konstitutsiooni vastuvõtmist tuleks korraldada nii uued parlamendi- kui presidendivalimised.

Viimastel kuudel Kut?ma ja Mart?uki omavahelised suhted pingestusid. Peaminister kaebas, et tal ei ole piisavalt võimu, president aga teatas, et ei kavatse oma lähikonnas «dissidente» taluda. Nii Kut?ma kui mitmed tema lähedased abilised on juba mõnda aega Mart?uki lojaalsuses kahelnud.

«Selle asemel, et oma igapäevaseid ülesandeid täita, on ta (Mart?uk) viimasel ajal kogu oma energia kulutanud isikliku poliitilise imago edendamisele,» teatatakse presidendi avalduses.

Kut?ma dekreedis on Jevgeni Mart?uki vallandamise ametliku põhjusena märgitud asjaolu, et Ukraina seaduse kohaselt ei või parlamendi liige samal ajal kuuluda riigi valitsusse. Mart?uki esindaja sõnul on tegemist vaid ettekäändega, kuna enam kui pooled valitsuse liikmed on ühtlasi parlamendi liikmed.

Uuel peaministril Pavlo Lazarenkol ei ole majanduslikku tausta, üldise peetakse teda arukaks poliitikuks, kes presidendi korraldused kindlalt ellu viib. Lazarenko juhtis riigi energeetikasektorit ja pidas Venemaaga gaasitarnetealaseid läbirääkimisi. REUTER-FT

Hetkel kuum