4. juuni 1996 kell 22:00

Marko Tibar ei aimanud rublade müümist

Tunnistusi andnud Marko Tibar sõnas, et alles pärast rublatehingu jõudmist leheveergudele meenusid talle kaukaaslase välimusega mehed, kes lennuväljal rublakastide ümber askeldasid.

Tibar väitis, et temal tolliga mingit kokkupuudet ei olnud, kõik oli eelnevalt kellegi poolt juba korraldatud. Eesti Panga inkassatsiooniautod, mida ta oli koos meeskonnaga turvanud, sõitsid otse Aerofloti firmamärgiga reisilennuki TU-154 juurde, millesse «taarastatud rublad» tõsteti.

«Olin transpordi, mitte ürituse korraldaja rollis. Inkassaatorid ei tea kunagi, millist raha nad veavad,» ütles panga turvaülem. Kohtunik Poigo Nuuma sõnul on lubanud tänasele istungile tulla tunnistusi andma Eesti Panga asepresident Enn Teimann ja loodetavasti ka ekspeaminister Mart Laar.

Marek Strandbergi sõnul sai Maag OY müügiks pakkuda ainult rublasid, mis asusid väljaspool Eesti tollipiire. Ainuke institutsioon, kes rublad üle tollipiiri sai toimetada, oli Eesti riigi näol valitsus või Eesti Pank, lausus Strandberg. Transport ja kõik muu oli tema väitel rublade ülesostja mure. Nagu esmaspäeval väitis Agu Kivimägi, ütles eile ka Marek Strandberg, et Maag OY pole ise kunagi kõnealust rublamassi üle piiri toimetanud. Strandberg väitis eile, et rublade ostjatega temal kontakte ei olnud, nendega ajas asju Agu Kivimägi.

Täna on tunnistajana oodata Eesti Panga asepresidenti Enn Teimanni ja nõukogu liiget Raimund Hagelbergi ning ekspeaminister Mart Laari.

Hetkel kuum