• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansapankurid kipuvad Leetu

  Eile kinnitas Deutch-Lettiche Banka (DLB) kolmeliikmeline nõukogu DLB uue juhatuse, panga uueks presidendiks sai Ingrida Bluma, keda toetas ka sellelt kohalt lahkunud Girts Melbardis. Senisest seitsmeliikmelisest juhatusest sai viieliikmeline, endisest juhatusest jäi peale Bluma alles veel ainult üks inimene. DLB uueks nimeks saab nõukogu otsuse kohaselt Hansabank Latvija.
  Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis kinnitab, et kui Lätis asjad joonde saavad, lähevad hansapankurid aktiivselt Leetu. Äripäeva infot, et avalike suhete nõunik Herkki Haldre veel sellel aastal Leetu Hansapanga avalikke suhteid korraldama tõttab, kommenteerib Mõis läbi lillede: «Sellist otsust veel ei ole, kuid aasta tagasi oli sama olukord ka Lätiga,» lisab Mõis kavalalt.
  Kolmandat nädalat on Riia südalinnas mölluga DLBd reforminud viis aastat tagasi Hansapanga sünnitanud neljast mehest kolm -- Rain Lõhmus, Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv. Täna Baltimaade suurimale kommertspangale aluse pannud nelikust on DLB ülevõtmisest kõrvale jäänud vaid tänane keskpankur Heldur Meerits.
  DLBst peab saama nii kiiresti kui võimalik Hansapanga grupi ettevõtetega sarnane pank, kinnitab Lõhmus. Seda eesmärki püüab Hansapanga «kolmainsus» Riias ellu viia, mis neil ka suure tõenäeosusega õnnestub, arvavad analüütikud.
  Hansapanga nõukogu esimees Hannes Tamjärv on paari nädalaga jõudnud arusaamisele, et DLB on paremas seisus, kui tema ette kujutas. Esialgse plaani kohaselt pidid Tamjärv ja Mõis Tallinnas Liivalaia tänaval võtma vanad kohad sisse alles septembris, nüüd ütleb Tamjärv, et tõenäoliselt võib Mõisa Tallinnas näha juba juulis.
  Hansapanga peaadministraator Jüri Mõis ise arvab, et DLB administratiivjuhtimise suunamine on täiesti võimalik ka Tallinnast, kuna kommunikatsioon pea- ja tütarpanga vahel on piisavalt hea.
  Poolteist aastat tagasi DLB ostmise idee Hansapanga juhtkonnale välja käinud Rain Lõhmus usub samuti, et tema pikaajaline viibine DLBs pole enam nii vajalik. Lõhmus kavatseb Tallinnasse kolida oktoobris-novembris, peale seda, kui 1. oktoobrist on DLBst saanud ametlikult Hansabank Latvija ja panga peakontoril on sildid vahetatud.
  Üle 300kilomeetrine vahemaa Riia ja Tallinna vahel on Lõhmuse jaoks muutunud olematuks, sest DLBs pühendas ta ennast arvutiposti ehk e-maili saldadustesse. Tallinnas arvas Lõhmus, et arvutipost pole kuigi mugav suhtlemisvahend, nüüd on ta vastupidisel seisukohal.
  Tamjärv kinnitab, et peale paarinädalast Riia-elu on teda vallanud peamiselt positiivsed emotsioonid. Ainus, mis Hansapanga tipp-tandemit Tamjärve-Mõisa ohkama paneb, on DLB peakontori hoone Riia südames, Vabadussamba vahetus läheduses. Hansapanga peahoone materjalide hinnaklass jääb kaugelt DLB-le varju.
  Tualetis avastas Hansapanga nõukogu esimees enda jaoks santehnikafirma tooted, millest ta varem polnud midagi kuulnud. Hansapanga enda peahoones Tallinnas on kasutatud sama firma santehnikatooteid, mida võib kohata igas restoranis, baaris, koolimajas, kus on viimasel ajal korralik remont tehtud -- ühesõnaga: oluliselt tavalisemaid.
  Jüri Mõis ütleb DLB ostmisel Hansapanga poolt kõvasti alla hinnatud hoone kohta nii: See kolm korda Hansapanga hoonest väiksem maja maksis samapalju, kui Hansapanga peakontor Tallinnas.
  Rain Lõhmus kelgib oma kabinetti juhatades, et Tallinnas tal nii uhket ja kallilt sisustatult kontorit kasutada pole. Isegi kohvitassid avaldavad muljet, portselanist omapärase kujuga tassikeste sangad on valmistatud metallist.
  Hansapanga juhid on Lätis omanike esindajad, panga tegevjuhtimisega peavad hakkama saama lätlased. Õigupoolest ei vasta ka ükski kolmest Hansapanga tippjuhist Läti keskpanga poolt esitatavatele nõuetele, sest nad ei ole Lätis kodanikud. Kuigi Tamjärv oskab juba mõned sõnad läti keeles purssida, millest reporter midagi aru ei saa, pole kohaliku keele oskus seega ainus asi, mis Hansapanga juhte DLB tegevjuhtimisest loobuma sunnib.
  Hansapanga tippjuhid usuvad, et nende funktsioon on panna pank käima. Lõhmus räägib, et kui Eestis on Hansapanga kontorite tegevus tugevalt reglementeeritud ja töö seisneb eeskirjade täitmises, siis Lätis ootavad omanikud töötajatelt enam loomingulisust.
  DLBs on keskmine palk 250--300 latti, mis on Lõhmuse sõnul suhtelisest sarnane Hansapanga keskmise 6000--7000 krooniga. Ühegi Hansapanga juhatuse liikme kuupalk ei ületa 40 000 krooni, kinnitab Mõis. DLBs on tema sõnul olnud palgatase väga ebaühtlane -- paljud on saanud vähe, mõni üksik palju.
  Lõhmus lisab, et reformikomitee kavandab peatses Hansabank Latvijas viia palgapoliitika samadele alustele kogu Hansapanga grupiga.
  Nädal aega tagasi üüris Lõhmus endale Jurmalas mere kaldal 700 dollari eest kuus ühekorruselise maja, kuhu kuni augusti lõpuni asuvad peagi elama ka Lõhmuse abikaasa ja kuueaastane tütar, kes sügisel kooli läheb. Kuna Mõis ja Tamjärv elavad hotellis, sõidab trio igal õhtupoolikul Jurmalasse, et koos mere kaldal jooksmas käia.
  Tamjärvele meeldib Lätis ka kohalik, 22 santiimi maksev vahvlijäätis, mis on tema sõnul tunduvalt parem, kui näiteks Eestis laialt tuntud Valio, Ingman või mõni teine teada kaubamärk.
  Kui Hansapanga pea on Eestist ära, täidab panga peadirektori kohuseid Indrek Neivelt. Üle nädala reedel võtavad pankurid ette lennureisi Tallinnasse, kus esmaspäeval on juhatuse koosolekud -- kodus, kus on täna veel Hansapanga peaturg, ei tohi tulla ebameeldivaid üllatusi.
  Herkki Haldre on Lätis oma missiooni Mõisa hinnangul edukalt lõpetanud. Nüüd ootab Haldret Leedu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Pangajuhid avaldasid kasvuplaani: rahvusvaheline turg, kaubandus ja krüpto
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Endised töötajad tahavad firmamatja kätte liikunud vanalinna restoranipidaja pankrotti
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.