7. juuli 1996 kell 22:00

Caricom protestib

Euroopa Liit on kehtestanud Caricomi riikide banaaniekspordile Euroopasse suure kvoodi ja tollisoodustused. Caricomi 14 liikmesriigist peab seitse riiki banaane oma üheks olulisemaks ekspordiartikliks, mis annab ligi poole nende eksporditulust.

Veebruaris esitasid USA ja neli Ladina-Ameerika riiki maailma kaubandusorganisatsioonile (WTO) ühise kaebuse, kus öeldakse, et EL diskrimineerib Caricomi soodustamisega Kesk- ja Lõuna-Ameerikas tegutsevaid USA banaanikasvatusfirmasid. Ja kaks nädalat tagasi saatis president Clinton analoogse sisuga kirja Kariibi mere riikide juhtidele. Ta tegi ettepaneku otsida vastastikku vastuvõetavaid lahendusi ning lõpetada WTOs algatatud vaidlus.

Caricomi liidrid on algatanud Kariibi mere ja Ladina-Ameerika ühiskohtumise, mis toimub ilmselt oktoobris Belizel ja kus saavutatavat kompromissi loodavad nad USA-le tutvustada.

Dominica peaministri Edison Jamesi sõnul teeb Caricomi liikmesriikidele muret, et vaatamata aktiivsele lobby-tegevusele väheneb nende banaaniekspordi osakaal Euroopas ning samal ajal suureneb veel USA surve viimastegi eeliste kaotamiseks.

EL tõstis Ladina-Ameerika banaanide aastase impordikvoodi 2,5 mln tonnini ja see on põhjustanud banaanihinna alanemise Euroopas.

Hetkel kuum