15. oktoober 1996 kell 22:00

Kas 30 miljonit krooni keskturu eest on liiga palju?

Raske küsimus, sõltub ju sellest, kuidas kellelgi vaba raha on ja mida teha kavatsetakse. Peamine tuluallikas on ikkagi ainult müügikohtade rent. Väidetavalt on praegu renditulude käive 6 miljonit krooni aastas -- kõike, mida esitatakse, ei tasu uskuda. Arvan, et see käive peaks tegelikult olema tunduvalt suurem.

Kui kiiresti peaks keskturgu tehtud investeering tagasi tootma, sõltub sellest, kuidas lahendada sealsed probleemid. Ma ei tahaks jääda kuulujuttude levitaja tasemele, sellepärast ei ole mul ka mõtet neid küsimusi praegu tõstatada. Iga asi tuleb ju ka tõestada. Kindlasti nõuab nende probleemide lahendamine lisasummasid, sellepärast ka meie oma pakkumuses lähtusime tegelikust olukorrast, kui äkki ei õnnestu neid lahendada.

Loomulikult tuleb palju teha remonditöid, et olukorda parandada. Turuhoone on ehitatud valesti ja ei arvesta turu spetsiifikat.

Ma ei oska teiste erastajate ja nende äriplaanide kohta midagi öelda. Silvest ma ei tunne. Aga tean Kebinat ja leian, et tema ei peaks turgu küll saama.

Keskturg jääb ikkagi turuna tööle. Teoreetiliselt on võimalik kunagi hakata nurka näiteks pilvelõhkujat ehitama, aga arvan, et vaevalt keskturg lähema kümne aasta jooksul oma tegevusprofiili muudab. Liigub jutte, et volikogu lükkab otsustamise neljapäeval edasi.

Tallinna rahandusameti juhataja küsis minult kuu aega tagasi, millise hinna pakuksin mina, ja siis ma pakkusin 25 miljonit krooni. See hinnang on kogemuslik, tean müügikohtade arvu ja müügikohtade hinda. Ja pealegi maksab ju ka asukoht, juba see ütleb ära, et pakkumus ei saa olla alla 10 miljoni krooni.

Üllatus oli, et hindamiskomisjon keskturgu nii madalalt hindas (alghind oli 6,2 miljonit krooni -- toim). Hea meel oli selle üle, et pakkumused tulidki 30 miljoni kanti, et ei ütelnud väga valesti. See on tema tegelik väärtus ja mingit ülepakkumist ei ole. Kui müügikohti on 960 ja keskmine renditasu on praegu vist umbes 25 krooni päevas, siis peaks aastase käibega hindamiskomisjoni alghind juba ületatud olema.

Seda, kui suured seal käibed on, ei oska ma öelda. Ülevaade peaks olema maksuametil. Keskturu asukoha tõttu on käibed kindlasti üsna suured. Seal kauplevad näiteks ka suured liha- ja piimatööstusettevõtted, nad saavad oma toodangu eest ju kiiresti sularaha.

Müügikohtade maksumus on väga erinev, olenevalt näiteks kasvõi sellest, kas kaupleja tuleb oma varaga.

Turul on 95% juriidilised isikud, kes siis volitavad müüjat oma kaupa müüma. Firmade käivet, kulusid ja tulusid peaks kontrollima maksuamet.

Hetkel kuum