17. oktoober 1996 kell 22:00

Erastajad jahivad Eesti Ravimi turuosa

Eesti Ravimi tegevdirektori asetäitja Aare Pärna sõnul on ettevõttega tutvumas käinud kümmekond huvilist, kellest osa pole seni ravimiturul tegutsenud.

Pakkumuse teinud Promedi tegevdirektori Vahur Nurme sõnul on potentsiaalsete ostjate eesmärk ettevõte alla neelata ja turuosa endale haarata. Viimast kinnitas ka Magnum Grupi juhatuse esimees Margus Linnamäe.

«Näeme, et Eesti Ravim ei ole piisavalt uuenenud, mis puudutab eelkõige ravimite hulgimüügi oskusteavet,» kommenteeris Linnamäe. «Leiame, et meil on võimalik pakkuda omalt poolt selleks tõsist abi. Eelkõige oleme siiski huvitatud turust.»

Eesti Ravimi juhtkonda kuuluv Aare Pärn ütles, et temale teadaolevalt ei osale keegi ettevõtte töötajatest erastamisel.

Pakkumuste suurust ei soostunud asjaosalised avaldama. Tallinna farmaatsiatehase peadirektor Priit Kivi ütles aga, et tema isiklikult ettevõtte praegust olukorda ja võlgu arvestades üle 15 miljoni krooni ei pakuks.

Aare Pärna sõnul valmistab erastamisel raskusi rahandusministeeriumi vahendusel neli aastat tagasi võetud 15 miljoni krooni suurune maailmapanga laen, mille tagasimaksmise tähtaeg on järgmise aasta 31. detsember. Koos intressidega on laenu tasuda veel 13 miljonit krooni.

Laenu eest telliti ravimeid viieks aastaks ette ja tarned toimusid põhiliselt eelmisel ja üle-eelmisel aastal. Kuna turusituatsioon on muutunud, pole võimalik sellises koguses kaupa soovitud hinnaga müüa, väitis Pärn. Seetõttu oli tema kinnitusel ka ettevõtte kuue kuu kahjum sel aastal üle miljoni krooni.

Eesti Ravim on põhiliselt Eestis ravimite hulgikaubandusfirma, mille turuosaks hindas Aare Pärn 20 protsenti. Teiste ravimikauplejate hinnangul on Eesti Ravimi turuosa 15 protsenti.

Eesti Ravimil on litsents narkootiliste ainetega kauplemiseks, kuid ravimiameti kinnitusel ei lähe see automaatselt uuele omanikule üle. Samuti ei luba seadus väljastada ühele ettevõttele nii ravimite tootmise kui hulgimüügi litsentsi.

Käesoleva aasta käibeks prognoosib Eesti Ravim 60 miljonit krooni ja senise kahjumi suurenemist. Pakkumuste esitamise tähtaeg Eesti Ravimi ostuks oli eile.

Hetkel kuum