8. jaanuar 1997 kell 22:00

Kadarik tunnistab pankrotti

ASi Kadarik juhtivad soomlased soovitasid üleeile võlausaldajatele, kellest enamik on kaubatarnijad, oodata pankrotiprotsessi algatamisega, kuni lõpevad läbirääkimised uue Hollandist pärit investori kaasamiseks.

Kuna suurem osa kaubatarnijaid on juba kauplemise Kadarikuga lõpetanud, püüdsid soomlased leida kaupmehi, kes oleks nõus kauba tarnimist jätkama tingimusel, et saavad tasu kauba eest kohe kas sularahas või kontole.

ASi Kadarik finantsdirektori Kaidar Kuke sõnul ulatub Kadariku võlasumma 10 miljoni kroonini. Selles on osaliselt süüdi Eesti Ühispank, kes lõpetas aasta lõpus äkitselt arvelduskrediidi andmise, lausus Kukk. Samas kinnitas ta, et jooksvate ostude eest tasutakse kohe. Eesti Ühispank keeldus eile ASiga Kadarik seotud küsimusi lähemalt kommenteerimast.

Soomlaste sõnul jäävad kaupmehed juhul, kui lasevad Kadariku põhja, kogu oma rahast ilma.

Ühe võlausaldaja, ASi Avallone peadirektori Aivar Merisalu sõnul on olukord Kadarikus väga raske. «Sellest on meid teavitatud ja meie vastu on oldud ausad,» rääkis Merisalu. «Parim lahendus oleks uus investor, kes võiks osaliselt võlgu tagasi maksta. Asi enam hullemaks minna ei saa, kui on täna.»

Merisalu sõnul jääksid Kadariku pankroti korral kõik võlausaldajad peale maksuameti oma rahast ilma. Teatud tingimustel jätkame veel kauba tarnimist neile, lausus Merisalu.

Tundmatuks jääda soovinud kaupmehe sõnul viisid Kadariku pankrotiseisu soomlastest omanikud, kes võtsid pidevalt suuri summasid Järveotsa kauplusest ja kaubahallist välja.

Aivar Merisalu ei usu eeltoodud väidet. Kadariku viis praegusesse seisu vale juhtimine, ütles ta. «Kulutused planeeriti suuremad, kui olid reaalsed tulud,» selgitas ta.

Järgmine Kadariku võlausaldajate koosolek toimub esmaspäeval.

Hetkel kuum