18. veebruar 1997 kell 22:00

Pankadel on võimalus oma tulumaksu vähendada

Maksuvaba reserv on mõeldud ebatõenäoliselt laekuvate laenude proviseerimiseks, ütles Kaja Kell Eesti Panga infoosakonnast. Miljardikroonise laenuportfelliga pank saab seega moodustada 50 miljoni kroonise reservi.

Forekspanga finantsdirektor Raivo Erik ütles, et iseenesest mõista kasutab pank talle seadusega antud võimalust maksta vähem tulumaksu.

Ühispanga asepresidendi Ülo Suurkase kinnitusel oleneb tulumaksu mittemaksmine panga kasumi mahust ja sellest, kas ettevõttel on kavas maksta dividende. Dividendide maksmisel või kasumi refinantseerimisel tuleb tulumaks enne ära maksta.

Suurkask selgitas, et maksuvaba reservi kasutada ei saa, see jääb seaduse järgi panga omakapitali koosseisu.

Ühispangal oli teoreetiline võimalus suunata kogu eelmise aasta kasum maksuvabasse fondi, sest senine reserv on sedavõrd väike, märkis Suurkask. Sellesisulise otsuse saab teha aktsionäride üldkoosolek. Kui aktsionärid otsustavad, et kasumit masuvabasse reservi ei suunata, maksustatakse see täielikult tulumaksuga ja jääb kas jaotamata kasumiks või makstakse dividendideks, rääkis Suurkask.

Forekspank plaanib oma laenuportfelli suurendada, kuid eesmärgiks ei ole tulumaksu vähendamine, rääkis Erik. «Tulumaksu maksmine ei ole probleem ja börsiettevõtetel ei ole kombeks võimalusi otsida. Niipalju kui seadus võimaldab, me seda teeme, ja ülejäänud osa maksame ausalt ära,» lausus Erik.

Hetkel kuum