3. aprill 1997 kell 22:00

Pettused USAs ja Venemaal

USA föderaalvalitsus on esitanud petmissüüdistuse 17 mehele ja ühele naisele, kellest 14 on vahistatud. Rühma juhtis 35aastane Boriss «Borja» Shindman. Petturid müüsid heausklikele investoritele Globus Group Inc'i aktsiaid, mida esitlesid Internetis importööre ja eksportööre vahendava firmana.

Brooklyni prokurör Zachary W. Carter ütles, et sedalaadi tegevus on viimastel aastatel muutunud «uueks organiseeritud kuritegevuse liigiks». Globus noteeriti Nasdaqi aktsiaturul 1996. aasta jaanuaris ning aktsia hinnaks oli 25 senti. Septembriks oli aktsia hind kerkinud kaheksa dollarini, kuid kuu aega hiljem, kui rühm aktsiate müümise lõpetas, langes aktsia hind 40 sendini.

22punktises süüdistuskokkuvõttes on mainitud veel posti-, telefoni- ja väärtpaberipettus ja rahapesule kaasaaitamine. Iga süüdistuse eest võib saada kuni viieaastase vanglakaristuse, rahapesule kaasaaitamise eest kuni 10aastase vanglakaristuse.

Venemaa väärtpaberimaaklerite assotsiatsioon (NAUFOR) nõuab, et 14. aprilliks oleks esitatud nimekiri isikutest, kes on maaklerfirmade nimel volitatud Venemaa kauplemissüsteemis (RTS) tehinguid sõlmima. Nõudmine on tingitud mahhinatsioonide sagenemisest aktsiaturul, teatab Moskva ajaleht Segodnja.

Ajalehe teatel kavatseb enamikku turul osalejaid ühendav NAUFOR lülitada õigeaegselt nimekirja mitte esitanud maaklerid süsteemist välja.

«Loomulikult on see turule positiivne sündmus, kuid tulevikus saab mahhinatsioone vältida vaid kliiringusüsteemi kehtestamisega,» ütles maaklerfirma C. A. & Co analüütik Aleksei Gont?arov.

Venemaa aktsiaturul on pettusi olnud Lukoili, Mosenergo ja Surgutneftegazi aktsiatega. BNS-AP

Hetkel kuum