13. aprill 1997 kell 22:00

Kuu kolmas reede toob aktsiate hinnad alla

Optsioonide realiseerimise tähtaeg on iga kuu kolmas reede. Optsioonide osa Eesti aktsiaturul on suhteliselt suur. Väiksemate ettevõtete, nagu Rakvere lihakombinaat, puhul ulatub nende osa kuni 10 protsendini kogu vabas käibes olevatest aktsiatest. Suurematel ettevõtetel, nagu Hansapank ja Hoiupank, ulatub optsioonide maht kahe protsendini.

«Sellistes ettevõtetes, kus optsioonid moodustavad suure osa, peaksid inimesed seda kolmandat reedet jälgima, sest siis on vähe võimalusi üles liikumiseks, pigem liigub hind alla,» seletas Haavel.

«Optsioonid näitavad tegelikult rahva spekulatiivsema poole arvamusi aktsiaturgudest,» lisas Haavel. «Hetkel on selgelt ülespoole arvamus, kuigi ostjate kommentaarid on, et see on juba väga riskantne, aga siiski usutakse, et aktsiaturud lähevad üles.»

Haaveli sõnul hakkasid suuri võite saanud optsiooni ostjad juba paar nädalat tagasi müügioptsioonide abil oma riske katma võimaliku languse puhuks, mis ka aset leidis.

«Võib öelda, et inimesed usuvad tõusu ja oodatakse sellist käitumist, nagu oli aasta tagasi, kui juunis oli väike tagasilöök ja kogu suveks jäi turg rahulikuks,» lisas Haavel. «Erandiks on mõned tootvad ettevõtted, mille puhul oodatakse nii häid poolaasta tulemusi, et nad võiks ka suvel üles minna. Vaadates optsioonide mahte, siis juuni-juuli-august on väikesed ja septembris juba suuremad mahud. Väga suured mahud on ka aprillis ja mais, mis tähedab, et aprillikuu kolmas reede võib tuua aktsiahindu allapoole.»

Hetkel kuum