17. aprill 1997 kell 22:00

Maailma energiatööstus murrangu lävel

Hawaiil tegutseva ida-lääne keskuse väljaandes kirjutab William Pintz, et uue tehnoloogia abil saaks täiendavalt kasutada kuni poolt maailma 5000 triljoni kuupjala suurustest gaasivarudest, mille hõlvamist peetakse seni ebamajanduslikuks. Gaasi õliks töötlemise suurim eelis on selle odav transportimine. Peale selle on gaasist saadud õli looduslikuks naftast puhtam, kuna see ei sisalda väävlit.

Gaasi õliks töötlemise avastasid juba 1920ndatel saksa teadlased, kuid nn Fischer-Tropschi töötlemisprotsess on väga kulukas. Nüüd on USA firmad Exxon ja Syntroleum ning Lõuna-Aafrika Sasol muutnud protsessi edasi arendades selle majanduslikult tasuvaks.

Exxon ja Sasol peavad Katariga läbirääkimisi, et alustada Laheriikides, kus on maailma suurimad gaasivarud, gaasi õliks töötlemist. Exxon tahab päevas miljardist kuupjalast gaasist valmistada 100 000 barrelit õli.

Syntroleumi naftafirma väidab, et ta suudab gaasist valmistada õli, mille barrelihind on alla 20 dollari, kusjuures kapitalikulu päevase tootmismahu barreli kohta on 12 000--27 000 dollarit ehk märgatavalt väiksem kui nafta töötlemise puhul, kus see ulatub 30 000--40 000 dollarini.

Mitmed analüütikud väidavad, et kui gaasist õnnestub toota õli juba suuremates kogustes, võib see oluliselt mõjutada naftatööstust ja nafta hinda. REUTER-ÄP

Hetkel kuum