5. mai 1997 kell 22:00

Saksamaale jäetud miljonite tagastus

Omaaegsed tegemata jätmised riikidevahelises suhtlemises kummitavad Eesti veondust. Peale sõlmimata maanteevedudealasele lepingu Venemaaga on jäetud sõlmimata ka rahvusvahelistele autovedajatele käibemaksu tagastamise leping Saksamaaga.

Autovedajate suhtlemist Saksamaaga on asunud siluma Koonderakond. Riigikogu menetlusse on esitatud käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on tagasi saada Eesti rahvusvaheliste autovedajate poolt Saksamaal teenuste ja kaupade ostmise pealt makstud käibemaks.

Vastastikune käibemaksu tagastamine hakkab töötama Eesti kasuks. Seaduseelnõu esitajate arvutuste kohaselt jääb eesti vedajatel Saksamaalt tagasi saamata 6,2 miljonit krooni käibemaksu aastas. Eesti peab samal ajal saksa vedajatele maksma vaid 0,3 miljonit krooni.

Ka Saksamaale tihti vedusid tegev Eesti autovedaja saab märgatava võidu. AS Baltsped kulutab Saksamaal teenuste ja kaupade ostmisel iga kuu 240 000--320 000 krooni. Saksamaa 15protsendilise käibemaksu juures jääb Baltspedil iga kuu tagasi saamata seega 36 000--48 000 krooni.

Sakslased on eestlastele paar aastat tagasi ka käibemaksu tagastanud. Kuna Eesti saksa vedajatesse samaväärselt ei suhtunud, lõpetas Saksamaa käibemaksu tagastamise. Käibemaksu tagastamise lepingut Eesti Saksamaaga ei sõlminud.

Loodetavasti ei leia Koonderakonna algatatud seaduseparandus vastuseisu ja aastatetagune tegemata jätmine saab silutud.

Hetkel kuum