15. mai 1997 kell 22:00

Kohvi hind kõrgustes

Kohvihinnad pürivad visalt edasi taevastesse kõrgustesse. Kolmapäeval tõusis New Yorgi kohvi, suhkru ja kakaobörsil Arabica kohvi mailepingute hind 2,70 dollarini naelast, mis on kõigi aegade kalleim leping. Päeva lõpuks toimus kasumivõtmise tulemusena langus 2,61 dollarini naelast -- kõrgeim sulgemishind alates 1986. aasta märtsist. Analüütikute ja ekspertide hinnanguil ei ole hinnalangust igal juhul lähiajal ette näha. Brasiilia kohvieksportijate föderatsiooni presidendi O. Aranha sõnul on kohviturg stabiilne, kui mitte tõusev vähemalt nii kaua, kui on tulemas mingi ettekujutus järgmise aasta võimalikust saagi suurusest mõnes võtmeriigis, näiteks Kolumbias. Kohvikasvatajad on väga optimistlikud ja usuvad, et hinnakasv jätkub isegi siis, kui varemprognoositud Brasiilia saagi külmakahjustusi ei tule.

Sel nädalal avalikustas Kolumbia «kohvitsaar» J. Cardenas (rahvusliku kohvikasvatajate assotsatsiooni president) riiklike kohvivarude nappuse ja tarneraskuste kohta. Kolumbia kohvitoodang selle aasta esimese nelja kuuga oli 2,7 mln kotti (60kg) võrrelduna möödunud aasta 3,7 mln kotiga samal perioodil. J. Cardenase sõnul prognoositakse selle aasta toodanguks parimal juhul 10,2 miljonit kotti, möödunud aastal oli see 12,9 mln. Eksperdid on siiski arvamusel, et Kolumbia selle aasta saak tuleb ainult 9,3--9,5 mln. kotti.

Washingtonis asuva hõbedainstituudi poolt tehtud uurimuse järgi on globaalsed hõbedavarud viimase viie aasta jooksul vähenenud 800 mln untsi e 24,8 t võrra. Kogus võrdub aastase hõbedanõudlusega ning tendentsi jätkumine võib põhjustada lähiaastatel defitsiiti.

Hetkel kuum