15. mai 1997 kell 22:00

Rakvere lihakombinaat liitis endaga Riia tööstuse

ASi Rakvere Lihakombinaat peadirektor Peeter Maspanov tõdes, et Riia lihatööstuse ostmise taga on soov võita uusi turge ning tõsta Rakvere lihakombinaadi kasumlikkust.

Tehingu maksumust ta öelda ei soovinud, kuid kinnitas, et ost oli soodne ning ettevõtte aktsiate maksti vähem kui Rakvere lihakombinaadi eest 1995. a. Maspanov lisas, et Riia lihatööstuse aktsiate eest tasuti alla 100 miljoni krooni.

Maspanovi sõnul omab Riia lihatööstus tagasihoidlike arvestuste kohaselt 20% Läti lihatoodete turust, kombinaadile kuulub ka seitse kauplust ning hulgiladu Riias, kus hakatakse müüma ka Rakvere lihakombinaadi tooteid.

Läti põllumajandusministeeriumi osakonnajuhataja asetäitja Irene Svike, kelle kompetentsi on kuulunud ka Riia lihakombinaadiga tegelemine, märkis, et Riia lihatööstus on Lätis vaieldamatult positsioonil number üks.

Svike sõnutsi on Riia lihatööstus küll sajandi esimese poole ehitis, kuid see-eest hiljuti rekonstrueeritud. «Kui suur turuosa tal on, ei oska ma täpselt öelda, kuid ilmselt on see ikka üle viiekümne protsendi,» lausus ta.

ASi HF Kapital juhataja Margus Uudam kinnitas eile pärastlõunal, mil Rakvere lihakombinaadi aktsiahind oli 15.60, et tolleks ajaks polnud lihakombinaadi aktsiahinda Riia tööstuse ostu veel arvestatud. Kui aga arvestada selle kohta levinud kuulujutte ning eilset lihakombinaadi aktsia rohkem kui viieprotsendilist tõusu, siis tegutsesid siseinfo valdajad börsil juba varem, lisas Uudam. Rakvere aktsia lõpetas eile börsipäeva tasemel 16,12 krooni, aktsiaga tehti tehinguid ligi 10 mln krooni eest.

Uudam märkis, et iseenesest peaks uudis mõjuma positiivselt. «Kui aga vaadata, et pankade avaldatud head kasumid mõjutasid turgu hoopis negatiivselt, võib olla oht, et investorid reageerivad ka sellele uudisele langusega,» ütles Uudam.»

ASi Karree juhatuse esimees Kalev Villem möönis, et Riia lihakombinaadi ostmine tähendab Rakvere lihakombinaadile lisaks monopoolsele seisundile Eestis samasuguse turuosa haaramist Lätis. «See on ju ühtlasi ka kaubamärgi omandamine,» tõdes ta.

Villemi sõnul peaks Rakvere lihakombinaadi Lätti laienemine leevendama lihatööstuste konkurentsi Eestis ja pakkuma ka teistele tööstustele rohkem arenguruumi.

Rakvere lihakombinaadi eile avaldatud auditeeritud näitajate kohaselt oli ettevõtte puhaskasum eelmisel aastal 4,3 miljonit krooni, mis on kaks korda enam kui auditeerimata kasum.

1995. aasta lõpetas Rakvere lihakombinaat 19,3 miljoni kroonise kahjumiga.

Hetkel kuum