• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Wall Street mõjutab Ida-Euroopat vähe

  Sedamööda, kuidas turud küpsemaks muutuvad, suureneb nende sõltuvus globaalsetest trendidest. Praegu mõjutavad ülemaailmse tähtsusega sündmused, nagu Mehhiko kriis, Ida- ja Kesk-Euroopa turge üksnes kaudselt.
  Samas on aga Wall Streeti ning teiste suuremate börside järgi kurssi võetud siis, kui kohalikul turul puudub oluliste uudiste nappusel kindel suundumus.
  Tendents astuda Dow Jonesi jälgedes oli aprillis-märtsis märgatav eriti Budapestis ja Varssavis, vähem Prahas ja Bratislavas.
  Aprillis avaldatud Merrill Lynchi raportist ilmneb, et 15 kuu jooksul kuni märtsini 1997 olid Ida-Euroopa turud palju vähem seotud USA turuga kui teised arenevad turud. Isegi Budapest, mis on välismõjudele kõige tundlikum, kuna 75 protsenti börsi päevakäibest langeb välisinvestorite arvele ning börs ise on suhteliselt väike, oli pikemas perspektiivis maailmaturu muutustest vähem sõltuv kui Ladina-Ameerika turud.
  Raporti järgi oli Budapesti korrelatsioon USA aktsiaturgudega ajavahemikus 1996--97 dollarites väljendatult 0,3 kõrvutatuna Ladina-Ameerika 0,5ga.
  Varssavi börs, kus välisinvestoritele kuulub umbes 30 protsenti, oli suhteliselt sõltumatu -- korrelatsiooniteguriga 0,1, Praha börs on kohati võtnud isegi vastupidise suuna.
  T?ehhi analüütikute hinnangul on aga Praha börsi immuunsus maailma trendide vastu tingitud eelkõige loiust kauplemisest ning madalast likviidsusest.
  Siiski ei jää arenevatel turgudel ning sealhulgas ka Ida-Euroopas kajastumata suuremad muutused, nagu näiteks USA intressimäärade muutmine, mis viib vältimatult vahendite ümberjaotumisele maailma turgudel.
  Psühholoogia sunnib toimima kõikjal ühesuguselt, kui kardetakse aktsiate hindade olulist muutust.
  Samas võivad globaalsed trendid Euroopa arenevaid turge vähem puudutada, kuna välisinvestorid lähtuvad eelkõige siiski majandusnäitajatest. Kasvuprognoosid, turgude jälgitavus ning edusammud makromajandusliku stabiilsuse kindlustamisel kaaluvad üles suundumised maailma börsidel.
  «Raha väljavõtmine Wall Streetil ei pruugi tähendada sama arenevatel turgudel, vahel isegi vastupidi -- investorid tahavad rohkem investeerida arenevatesse turgudesse, kuna seal on tulusus suurem,» ütlevad analüütikud.
  Pärast seda, kui kümnendi tormilistel algusaastatel tuli lõviosa Ida-Euroopasse voolanud välisrahast nn riski maandamise fondidest (hedge funds), on enamik investoreid praegu lühiajaliste panuste asemel enam huvitatud pikaajalisest strateegiast.
  «Kui riiki kavatsetakse teha näiteks kolmeaastane investeering, võib valdavalt Wall Streeti tähelepanuta jätta, tingimusel et riigi majanduse baasnäitajad on tugevad,» leiavad analüütikud.
  Sedamööda kuidas Ida-Euroopa turgudele tuleb aga juurde välisinvestoreid ning paraneb likviidsus, kasvab turgude sõltuvus suundumustest maailmaturgudel. REUTER-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.