• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Wall Street mõjutab Ida-Euroopat vähe

  Sedamööda, kuidas turud küpsemaks muutuvad, suureneb nende sõltuvus globaalsetest trendidest. Praegu mõjutavad ülemaailmse tähtsusega sündmused, nagu Mehhiko kriis, Ida- ja Kesk-Euroopa turge üksnes kaudselt.
  Samas on aga Wall Streeti ning teiste suuremate börside järgi kurssi võetud siis, kui kohalikul turul puudub oluliste uudiste nappusel kindel suundumus.
  Tendents astuda Dow Jonesi jälgedes oli aprillis-märtsis märgatav eriti Budapestis ja Varssavis, vähem Prahas ja Bratislavas.
  Aprillis avaldatud Merrill Lynchi raportist ilmneb, et 15 kuu jooksul kuni märtsini 1997 olid Ida-Euroopa turud palju vähem seotud USA turuga kui teised arenevad turud. Isegi Budapest, mis on välismõjudele kõige tundlikum, kuna 75 protsenti börsi päevakäibest langeb välisinvestorite arvele ning börs ise on suhteliselt väike, oli pikemas perspektiivis maailmaturu muutustest vähem sõltuv kui Ladina-Ameerika turud.
  Raporti järgi oli Budapesti korrelatsioon USA aktsiaturgudega ajavahemikus 1996--97 dollarites väljendatult 0,3 kõrvutatuna Ladina-Ameerika 0,5ga.
  Varssavi börs, kus välisinvestoritele kuulub umbes 30 protsenti, oli suhteliselt sõltumatu -- korrelatsiooniteguriga 0,1, Praha börs on kohati võtnud isegi vastupidise suuna.
  T?ehhi analüütikute hinnangul on aga Praha börsi immuunsus maailma trendide vastu tingitud eelkõige loiust kauplemisest ning madalast likviidsusest.
  Siiski ei jää arenevatel turgudel ning sealhulgas ka Ida-Euroopas kajastumata suuremad muutused, nagu näiteks USA intressimäärade muutmine, mis viib vältimatult vahendite ümberjaotumisele maailma turgudel.
  Psühholoogia sunnib toimima kõikjal ühesuguselt, kui kardetakse aktsiate hindade olulist muutust.
  Samas võivad globaalsed trendid Euroopa arenevaid turge vähem puudutada, kuna välisinvestorid lähtuvad eelkõige siiski majandusnäitajatest. Kasvuprognoosid, turgude jälgitavus ning edusammud makromajandusliku stabiilsuse kindlustamisel kaaluvad üles suundumised maailma börsidel.
  «Raha väljavõtmine Wall Streetil ei pruugi tähendada sama arenevatel turgudel, vahel isegi vastupidi -- investorid tahavad rohkem investeerida arenevatesse turgudesse, kuna seal on tulusus suurem,» ütlevad analüütikud.
  Pärast seda, kui kümnendi tormilistel algusaastatel tuli lõviosa Ida-Euroopasse voolanud välisrahast nn riski maandamise fondidest (hedge funds), on enamik investoreid praegu lühiajaliste panuste asemel enam huvitatud pikaajalisest strateegiast.
  «Kui riiki kavatsetakse teha näiteks kolmeaastane investeering, võib valdavalt Wall Streeti tähelepanuta jätta, tingimusel et riigi majanduse baasnäitajad on tugevad,» leiavad analüütikud.
  Sedamööda kuidas Ida-Euroopa turgudele tuleb aga juurde välisinvestoreid ning paraneb likviidsus, kasvab turgude sõltuvus suundumustest maailmaturgudel. REUTER-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.