4. juuni 1997 kell 22:00

Keskmisi telefonijaamu kahes hinnaklassis

Keskmiste telefonijaamade hinnavõrdluses olevad vahendusjaamad jagunevad kahte hinnaklassi: odavad analoogliinidel töötavad telefonijaamad ja kallimad ning võimalusterohkemad ISDN-jaamad. Pakkumuses olevatest keskjaamadest töötavad analoogliinidel Panasonic-TD 816, Rinox 100 ja Miniset 2. Jaamad on sobivad kohas, kus Eesti Telefon ISDN-teenust ei paku, mistõttu kallist jaamast pole kasu.

Kus aga on ISDNi kasutusvõimalus olemas või kes loodab seda lähitulevikus saada, siis sel on paslik muretseda 2B+D jaam. ISDN-telefonidel on parem kõnekvaliteet, neil on võimalik tuvastada helistaja numbrinäitu. ISDN-võrk võimaldab saata teisele telefonile tekstiteadet, samuti on võimalik pidada konverentskõnet. ISDN-võrgus on võimalik, et üks aparaat töötab mitmel numbril, kusjuures programmeerida on neid võimalik helisema erineval meloodial. Nii et kui üks inimene esindab kahte firmat, siis on võimalik vastata selle firma nimel, kuhu tegelikult helistati.

ISDN-võrku on võimalik ühendada analoogseadmeid. Analoogtelefonidel ei ole sel juhul numbrinäitu, kuid on parem kõnekvaliteet. Analoogtelefonidega on võimalik sooritada põhifunktsioone, kuid koodikombinatsioonide tõttu on see veidi ebamugav.

Keskmist telefonijaama ostes tasub uurida selle laiendamisvõimalust. Nii näiteks on Ericsson Businessphone 32 maksimaalne abonentide arv 32, Businessphone 50 puhul aga 48. Viimase jaama teise versiooni puhul, st teistsuguse jaamakapi korral, on jaama võimalik laiendada 288 abonendini.

Jaama komplekteerimine käib Businessphone 50-l 16 abonendi kaupa või poole sammu, st 8 abonendi kaupa. Businessphone 32-l käib laiendamine 4 ja 2 abonendi kaupa, mis annab jaama kokku panna paindlikumalt ja firma vajadusi paremini arvestades. Samas pole 32-l sisemist kõneposti, kuna jaam on liiga väike.

Sisemine kõnepost, mis kujutab endast jaama minevat kaarti, võimaldab salvestada teateid, toimida automaatvastajana jne. Hinna sees on sisemine kõnepost vaid Businessphone 50-l, teistel tuleb see juurde osta.

Nagu Ericssonilt on ka Siemensilt võrdlustabelis mitu toodet. Dateli pakutud jaamad Hicom 100E ja 150E on eelkõige eri suurusega firmadele. Piiriks peavad müüjad ca 75 inimest. Hicom 150E-l on traadita telefoni lisamise võimalus ning spetsiaalselt välja töötatud kõnearveldustarkvara.

Hetkel kuum