3. juuli 1997 kell 22:00

Printall käivitab täna uue trükimasina

ASi Printall direktor Sergei T?ernov ütles, et trükimasina ostmise laenu vahendas Rootsi pankadest Eesti Investeerimispank. Masin on mõeldud ajakirjade trükkimiseks, võimsus on 30 000 ajakirjaeksemplari tunnis.

Eelmise aasta oktoobris ütles T?ernov Eesti Päevalehele, et trükimasina ostu finantseerisid 40% ulatuses AS Printall, 20% ulatuses Eesti Investeerimispank ning 40% ulatuses haldusfirma Meediakorp.

Eile ei soovinud T?ernov täpsustada, kuidas jaotus trükimasina maksumus kolme investori vahel.

T?ernovi sõnul ei ole praegu veel võimalik öelda, mis ajakirju hakkab Printalli uus masin trükkima, sest väljaannete trükkimise lepinguid sõlmitakse tavaliselt perioodiks 1. jaanuarist 31. detsembrini. Enne lepingute sõlmimist peavad potentsiaalsed kliendid masinaga põhjalikult tutvuma, ütles ta.

Esimeste väljaannetena hakkab uus masin trükkima ASi Meediakorp toodangut: Eesti Ekspressi värvilisi lehekülgi ja lisasid ning ajakirju.

T?ernovi hinnangul on Eesti ajakirjade turg liiga väike ja seepärast kulub kuni 60% uue masina tööajast välistellimuste täitmiseks. «Isegi siis, kui me saaksime kätte kogu Eesti turu, ei saaks masin täisvõimsusega töötada,» ütles ta. T?ernovi sõnul peab Printall läbirääkimisi Soome, Vene ja Rootsi kirjastustega. Tulemused selguvad aasta lõpus.

Eestis kontrollib Printall direktori hinnangul 80--85% Põhja-Eesti perioodikaväljaannete trükkimise turust. Lõuna-Eestis on liider AS Kroonpress.

T?ernovi sõnul ei peaks nende uue masina käivitamine mõjutama Kroonpressi ja teiste trükikodade klientide arvu. «Ostsime masina eeskätt selleks, et pakkuda püsiklientidele senisest kvaliteetsemat toodangut,» ütles ta.

ASi Kroonpress direktor Hanno Barkala ütles samuti, et Printalli uue trükimasina käivitamine ei mõjuta Kroonpressi klientuuri, sest Eesti trükitööstuse turg on juba välja kujunenud.

Barkala sõnul otsib ka Kroonpress endale uut trükimasinat, kuid mitte ajakirjade, vaid ajalehtede trükkimiseks. Otsuse kavatseb firma teha juuli lõpus, ütles ta.

ASi Kroonpress käive oli mullu 26,5 mln krooni ja trükikodade edetabelis oli firma viiendal kohal. AS Printall oli 50,8 mln kroonise käibega Eesti suurim trükikoda. Printalli aktsiad on T?ernovi sõnul jaotatud proportsionaalselt firma 245 töötaja vahel.

Hetkel kuum