17. juuli 1997 kell 22:00

Börsile!

Suuremat masti ettevõtjate omavahelistes vestlustes kõlab üha sagedamini sõna börs. Pajatatakse üksteisele oma õnnestunud tehingutest Venemaal ja Leedus, harvemini vihjatakse mõnele nuritehingule. Järjest rohkem on aga vestluse teemaks oma ettevõtte aktsiate börsile viimine.

Tallinna väärtpaberibörsil on selle tegutsema hakkamise algusest saadik teinud põhikäibe pankade aktsiad, vahelduva eduga tuntakse huvi ka mõne tootmis-ettevõtte vastu.

Äkilisi ostu ja müügibuume on olnud ASide Rakvere Lihakombinaat, Tallinna Farmaatsiatehas, Kalev, Norma, Pennu ja Eesti Näitused aktsiatega kauplemisel.

Uute ettevõtete jõudmine börsile on peaaegu alati kaasa toonud nende aktsiate hinnatõusu. Investoreid on Eestis piisavalt palju ja meie majanduse edukäigu ning üldise elatustaseme tõusu tõttu on oma vaba raha siia toonud suur hulk välisinvestoreid, kes ainult ootavad uusi võimalusi raha teenima panna. Mäletame ju Tallinna Farmaatsiatehase ja Pennu äkilisi aktsiatõuse pärast börsile jõudmist. Sedasama loodavad ka tänased ja tulevased börsile tulijad.

Tallinna väärtpaberibörs on sama pealinnakeskne nagu kogu Eesti rahaelu. Lõuna-Eestist on praegu börsi nimekirjas vaid kontsern Estiko. Küll on aga oma aktsiaid väärtustama kippumas ligi 30 potentsiaalse börsiletulija hulgas sellised Lõuna-Eesti firmad nagu ASid Ösel Foods, Tartu Õlletehas, Pro Med ja Sangar.

Nemad alles kavandavad aktsiaemissioone, aga esimese piimatööstusena alustab järgmisel kolmapäeval avalikku aktsiate müüki AS Võru Juust. Eesti suurim juustutootja loodab, et aktsiaemissioon märgitakse täis ja ka üle. Huvi toiduainetööstuse ettevõtete aktsiate vastu on näha olnud ASide Rakvere Lihakombinaat ja Kalev puhul.

Hetkel kuum