31. juuli 1997 kell 22:00

Arusaamatu statistikaviga Soomes

Viga on jahmatanud nii Soome valitsust kui ka Euroopa komisjoni (EK), kes selle aasta algul soovitas Soome rahaliidu jaoks liiga suure eelarvedefitsiidiga riikide hulgast välja arvata. Komisjoni esindajad avaldasid arvamust, et ELi riikide rahandusministrid ei revideeri oma varasemat seisukohta, kuna Soome eelarvepuudujääk on olnud selgelt väheneva arengusuunaga.

Soome rahandusminister Sauli Niinistö ütles, et valitsus otsib praegu veale rahuldavat selgitust, ning lisas: «Vähemalt oleme me olnud ausad vea tunnistamisel.» Ta rõhutas, et valitsuse ametlik statistikaamet tegutseb valitsusest sõltumatult.

Soomet on alati seatud EMUsse püüdlevate riikide eeskujuks, kuna ta on suutnud säästlike eelarvetega kahandada defitsiiti 1993. a peale umbes viis protsenti.

Euroopa Liidu (EL) liidrid valivad EMUsse pääsejad välja tuleva aasta mais Euroopa komisjoni ja Euroopa rahaliidu (EMI) soovituste alusel. Need peavad valmis olema 1998. a veebruaris riikide enda andmete ning EK ja EMI hinnangute alusel.

Soome rahandusministeeriumis käib praegu tuleva aasta eelarve koostamine. Rahandusminister Niinistö on soovitanud kärpida seda 3--4 miljardi marga võrra, mille tulemusena selle lõppsummaks oleks 188 miljardit marka ja puudujääk kahaneks 20 miljardilt seitsmeteistkümnele. Oma sammu põhjendas ta sellega, et Soomes on praegu selgelt kõrgkonjunktuur, kuid eelarve on viiendat aastat puudujäägiga ja üha võetakse uusi võlgu. Tuleb hakata aegsasti valmistuma majanduslanguseks, muidu võivad sellel olla rasked tagajärjed, rõhutas ta.

1998. a töötuse määraks korrigeeriti 13,5 protsenti ning majanduskasvuks 3,5%. Ehkki Euroopaga võrreldes on majanduskasv hea, ei näi see eriliselt mõjutavat hõivet ja riiklikku majandust. FT-KL

Hetkel kuum