5. august 1997 kell 22:00

Riikide korrumpeeritusest

52 riigi korruptsiooniindeksi koostamisel on arvestatud rahvusvahelisi majandusanalüüse, avalikku arvamust, poliitilist riski ja riigi konkurentsivõimet. Riikide arvestatud korruptsioonitase on hinnanguline, mitte tegelik.

USA, kes diplomaatiliselt väga agressiivselt võitleb korruptsiooni vastu teistes, eriti arengumaades, oli vähim korrumpeerunud riikide seas alles 16. Temast tagapool oli seitse Euroopa Liidu liikmesriiki ja Jaapan. 26. kohal oli Belgia, kes on selles loetelus kõige rohkem allapoole langenud. Arenenud riikidest oli madalaima paigutusega (30.) Itaalia, kelle ees olid T?ehhi, Ungari ja Poola.

Arengumaadest oli väikseima korruptsiooniga Singapur (9.), arenenud riikide vahele kiilusid end veel Iisrael, Costa Rica ja T?iili. Seevastu Hiina (41.), India (45.) ja Venemaa (49.) olid selgelt enim korrumpeerunud riikide seas. Loetelu lõpetasid Kolumbia, Boliivia ja Nigeeria.

Transparency International tõdeb, et korruptsiooniindeksi avaldamine on mõjutanud paljude arenguriikide valitsust selle pahe vastu aktiivsemalt võitlema. FT

Hetkel kuum