Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norra paigutab naftamiljardeid

  Sel nädalal tegi Norra majandusminister Grete Knudsen viimase ettepaneku naftamiljardite kasutamise kohta. Ta soovib eraettevõtetega kahasse luua investeerimisfirma, mis hakkab raha paigutama väikestesse ja keskmistesse firmadesse nii Norras kui ka välismaal. Investeerimisfirma saab oma käsutusse 9,5 mld Eesti krooni ja riigile jääb selle aktsiatest kuni 49%.
  Selle rahaga tahavad norralased kaitsta oma strateegilisi firmasid välismaiste aktsiaostude eest. Nimelt lähevad nad vasturünnakule ja hakkavad ise ostma nende välisfirmade aktsiaid, kes nende arvates võivad saada ohuks Norra sõltumatusele.
  Missuguseid Norra firmasid kaitsta tahetakse, seda Norra majandusminister ei täpsustanud. Kuid tõenäoliselt pidas ta eelkõige silmas panku ja kindlustusfirmasid.
  Norra kommertspangad on rahvusvahelise mõõdupuu järgi suhteliselt väikesed, mistõttu valitseb risk, et välisfirmad võivad nende ülesostmisega Norra finantsturul suure mõju saavutada. Teised Põhjamaad pelgavad, et Norra võib oma naftamiljarditega osta naaberriigi mõne suure kommertspanga või kindlustusfirma aktsiaid.
  Teine valdkond, mida Norra valitsus kavatseb kaitsta, on Norra kontsernid, mis tegutsevad küll Norras, kuid mille tegevuse laiendamine toimub põhiliselt välismaal. Riik on huvitatud, et niisugused suurfirmad nagu Kværner, Orkla ja Aker tegutseksid Norras edasi ja aitaksid tagada hõivet.
  Norra majandusringkonnad pole sugugi vaimustatud majandusministri uue investeerimisfirma ideest. Nimelt kuulub hiljutisest suurest pangakriisist peale riigile niigi suur osa pankadest ja riigil on ka domineeriv huvi Norra naftatööstuses. Seepärast majandusringkonnad ei soovigi, et riigi osa majanduses suureneks.
  Uus 9,5 miljardi krooniga investeerimisfirma on tõeline kääbus, võrreldes riigile kuuluva nn õlifondiga, kuhu 1995. a peale kogutakse Põhjamere naftahõlvamisest üle jäävad miljardid. Riigieelarve prognoosi kohaselt peaks õlifondi tänavu lisanduma 110 miljardit Eesti krooni, nii et aasta lõpuks on seal 201 miljardit krooni. See tähendab, et nimetatud fond kasvab rutemini, kui loodetud.
  Riigieelarve kohaselt peaks 2001. a lõpuks fondis olema juba 787 miljardit Eesti krooni, kuid ekspertide hinnangul võib see summa ulatuda isegi 807 miljardini.
  Need rahad on kavas investeerida eeskätt välismaale. Õlifondi eesmärk on tagada Norra majanduse hea käekäik ka pärast seda, kui Põhjamere naftavarud hakkavad kokku kuivama.
  Seni on õlifondi raha paigutatud eeskätt obligatsioonidesse, kuid nüüd tahab valitsus saada selle pealt suuremat tulu ja on seetõttu nõus rohkem riskima. Nii ollaksegi valmis paigutama 30--50% fondi rahast börsiaktsiatesse.
  Juba on enam kui 30 maaklerifirmat väljendanud oma huvi selle vastu, et viia naftamiljardeid maailma börsidele. Nende hulgast valitakse välja umbes viis firmat, kelle käsutusse antakse vähemalt 7,6 mld Eesti krooni.
  Seni pole mingeid teateid, kuidas õlifond kavatseb teha rahapaigutuse eri riikide börside vahel, kuid tõenäoliselt suurem osa sellest läheb siiski maailma suurimatele börsidele. DI
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Enefit Greeniga kaubeldi rohkem kui teiste aktsiatega kokku
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Krüptomiljonärid Potapenko ja Turõgin anti USA-le välja
Kolmapäeva hommikul anti USA-le välja Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, keda USA ametivõimud süüdistavad poolemiljardilises pettuses.
Kolmapäeva hommikul anti USA-le välja Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, keda USA ametivõimud süüdistavad poolemiljardilises pettuses.