23. september 1997 kell 22:00

Leedu võimud ahistavad autojuhte

Eesti teede- ja sideministeeriumi maanteeliikluse osakonna juhataja Lembit Kiviloo ütles, et Eestist pärit autoomanikud ei ole kohustatud Läti-Leedu piiril liikluskindlustust ostma, vaatamata sellele, et poliisi ostmisest keeldujaid ähvardatakse Leedusse mitte lubada. Leedu piiril on praegu olukord, kus kõikvõimalikud Leedus kindlustuse vallas tegutsevad ettevõtted püüavad piiri ületavatele autojuhtidele kohustuslikku liikluskindlustust müüa, lisas ta.

Liikluskindlustuse fondi liikluskahjude büroo juhataja Henn Rebane seletas, et kõige otstarbekam on Leedu piiril tekkivate arusaamatuste puhul küsida kohustuslikku liikluskindlustust müüa üritavalt firmalt, millise seaduse alusel on autojuht kohustatud kindlustust omama.

Tavaliselt näidatakse sellisel puhul juhile mingeid leedukeelseid paragrahve, jätkas Rebane. Peale selle tuleks tema sõnul kindlustuse pakkujalt kindlasti välja uurida, mida müüdav poliis autojuhile annab.

Lembit Kiviloo ütles, et Leedus pole seni kohustuslikku liikluskindlustuse seadust vastu võetud. «Nad alles diskuteerivad selle sisu üle,» lausus ta.

Lembit Kiviloo sõnul tuleb Eesti autoomanikel kuni kohustusliku liikluskindlustuse seaduse kehtima hakkamiseni leppida Leedu piiril toimuva segadusega. Mäletatavasti valitses analoogne segadus ka Läti piiril kuni kohustusliku liikluskindlustuse seaduse kehtima hakkamiseni sellel kuul.

Praegu saab Lätis nõutavat kohustusliku liikluskindlustuse poliisi peale Eesti-Läti piiri osta ka Eesti kindlustusfirmadest. Eesti kindlustusfirmadest müüvad Lätis nõutavat liikluskindlustuse poliisi ETAS, Leks, Inges ja Salva. Kuigi Lätis rahvusvaheline roheline kaart ei kehti, saavad selle omanikud osta liikluskindlustuse poliisi poole hinnaga.

Hetkel kuum