28. september 1997 kell 22:00

Miinustest sai pluss

- Foreksi Väärtpaberite nüüd juba endine töötaja Peeter Teder sai hakkama tükiga, mida ükski portfellihaldur seni teinud ei ole ega vist teegi. Teder süüdistas Äripäevas väärtpaberiinspektsiooni direktori asetäitjat Indrek Jakobsoni aktiivses kauplemises aktsiatega ja turu mõjutamise katsetes.

Pangasaladuse avaldamine, millega Teder hakkama sai, on taunimisväärne ja töölepingute ja seaduste alusel karistatav, ent sellega sai tegelikult terav probleem üles tõstetud. Vale mees tegi vale teo, mille lõpptulemus on positiivne. Kaks miinust annab teatavasti kokku plussi. Nii juhtus ka seekord.

Tederi kirjatükk vallandas laviini. Sebimine tekkis nii inspektsioonis, rahandusministeeriumis, börsil kui Forekspangas. Panga investeeringute osakonna juhataja Jens Haug nimetas Tederi tegu ootamatuks ja panga hämmingusse viinud sammuks. Iseäranis huvita-valt tõlgendas Haug Tederi kaastöö motiive: «Kirjutis võis olla põhjustatud üle-töötamisest, mille tulemusena ta kaotas kontrolli oma tegude üle. Tõenäoliselt osutus tema stressitaluvus liiga madalaks.»

Haug väitis, et Tederi artiklis on palju desinformatsiooni, ent ei rutanud midagi otseselt ümber lükkama, stiilis -- me ei tahaks vastata ei ega jah...

Kuigi veenvalt ei ole endise portfellihalduri väiteid suutnud ümber lükata ka Jakobson ise. Foreksi Väärtpaberid andis probleemile üsna üheseltmõistetava hinnangu, vallandades Peeter Tederi mitte klient Jakobsoni laimamise eest, vaid konfidentsiaalse informatsiooni lekitamise eest.

Hetkel kuum