1. oktoober 1997 kell 22:00

USA ähvardab Jaapani firmasid

Nagu võiski arvata, jättis USA föderaalreserv oma vabaturukomitee istungil intressimäärad muutmata. Eile öösel avaldati Jaapani keskpanga poolt kord kvartalis koostatav nn Tankani raport, mille põhjal on Jaapani majandusseis kehvem kui arvati. Nn difusiooniindeks suuremate tootjafirmade kohta langes eelmise kvartali pluss seitsmelt pluss kolmele. Analüütikute prognoos oli pluss viis. Väiksemate firmade näitaja oli isegi halvem. Üldise seisukoha järgi ei muuda Jaapan oma madala intressimäära poliitikat. Samas jääb püsima saareriigi väliskaubandusülejäägi kiire kasvu probleem. Eile õhtul meie aja järgi kell üheksa pidi USA avalikkustama nn «Super 301» nimekirja, mis kujutab endast loetelu Jaapani spetsiifilistest kaubanduspartneritest, kelle vastu võidakse kasutada majandussanktsioone. Siiski ei usuta eriti, et Ühendriigid lähevad liiga kaugele, sest sanktsioonid võivad anda soovitule vastupidise efekti. Jaapani majanduse kosumine on eelkõige ka USA huvides.

Dollar liikus eile Euroopas suhteliselt kitsastes piirides. Turgude avanedes langes USD kurss alla 1,76 DEMi, hiljem kogus ennast ning liikus valdava osa päevast vaikses tõusumeeleolus, ületades pärastlõunal isegi 1,77 marga ehk 14,16 krooni piiri. Eile õhtuks oli dollari kurss jõudnud juba 1,7752 DEMini (14,20 kroonini).

Tankani raportist põhjustatult langes Jaapani jeen Aasia turgudel alla 121 USD/JPY taseme. Kasumivõtmise tulemusena siiski tõusis taas, sest kardeti tippametnike interventsiooni või vähemalt verbaalset sekkumist. Eile õhtul oli jeeni kurss 121,91 USD/JPY.

Hetkel kuum