6. oktoober 1997 kell 22:00

Villu Reiljan jagab pärismaalastega tarkusi

Oma mõtteid on 44aastane keskkonnaminister Villu Reiljan levitanud ka teistes maailma kaugetes punktides peale Uus-Meremaa. Enam kui kaheaastase ministriks olemise jooksul on Reiljani ametlikud visiidid piirdunud harva ainult Euroopaga. Selle asemel esindab EPA metsanduse ja maaparanduse haridusega minister oma kodumaad Uus-Meremaal, Argentinas ja Lõuna-Aafrikas.

Miks käib keskkonnaminister seminaridel nii kaugetes riikides, kui Eesti maareformi valupunktidele tuleks abi otsida meie lähiümbrusest, küsivad teised Mart Siimanni valitsuskabineti liikmed. Isekeskis kutsuvad nad Reiljani ministerturistiks.

Ametlikult põhjendab Reiljan oma reisimiskirge vajadusega esindada Eestit kaugetes riikides toimuvatel keskkonna-alastel seminaridel. Keskkonnaministeeriumi nõunik Kalle Mälberg kinnitab ministri sõnu. Ta väidab, et keskkonnaseminarid ja konverentsid lihtsalt toimuvad eksootilistes kohtades.

Kuna keskkonnaminister tegeleb ameti järgi ka kalandusasjadega, käib ta samuti selle valdkonna konverentsidel. «Ega ta meelsasti ei reisiks, vaid oleks kodukohas Jõgevamaal Luual oma naise ja koera juures,» resümeerib Mälberg ministri eelistusi.

Reiljani ja tema alluvaid kritiseerisid sellel suvel riigikogu liikmed. Riigikogu liikmed väitsid, et ministeeriumi juhtkond viibib põhjendamatult suure osa oma tööajast komandeeringutes ja kulutab nende reiside peale raha, mis on mõeldud arvutite ja infotehnoloogia ostmiseks. Ligi 400 000 krooni kulus ka ministri uue BMW soetamiseks.

Reiljani reisid on näpistanud kallist aega, mille jooksul oleks võinud rohkem tegeleda maareformiga, leiavad poliitikud.

Riigikogu liige ja Eesti Panga nõukogu esimees Uno Mereste kritiseerib Villu Reiljani avalikult maareformi üliaeglase arengu pärast. Mereste arvestuste järgi kulub sada aastat, enne kui Eesti maareform praeguse tempo juures lõpule jõuab.

Teravmeelsemad võrdlevad Villu Reiljani Nõukogude Liidu kunagise juhi Nikita Hru?t?oviga, kes armastas samuti reisida ja tegi välismaal nähtust rumalaid järeldusi. Hru?t?ov käskis näiteks pärast järjekordset USA-visiiti, kus talle näidati, kuidas kasvab mais, külvata maisi kogu riigi territooriumile.

Villu Reiljan üllatas sellel aastal Eesti avalikkust seisukohaga, et siinsed metsad võiks asustada piisonitega. Vahetult enne seda käis Reiljan Poolas, kus talle näidati piisoneid.

Hetkel kuum