• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tollid saavad tegelikkuseks

  Riigikogu maaerakondade liikmete sõnul peaks veel sel aastal kehtestama piima ja piimasaaduste, liha ja lihasaaduste, toiduteravilja, kartuli, köögi- ja puuviljade ning kanamunade kaitsetollid. «Kõne all on olnud eeskätt need tooted, millega Eesti põllumajandus suudab oma riiki hästi ja piisavalt varustada,» ütles eile Maarahva erakonna fraktsiooni liige Jaanus Männik.
  Valitsus on seni arutanud vaid sealiha impordi suhtes tollimaksu rakendamist, kuid pole välja kujundanud kindlat seisukohta. Seadus näeb sealiha maksimumtollimäärana ette 8 protsenti sissetoodud kauba maksumusest pluss 1400 Saksa marka tonnilt.
  Lihatööstuse ASi Karree direktori Kalev Villemi sõnul ei tohiks sealiha suhtes mingil juhul tolli kehtestada, sest praegu ostetakse ligi 40 protsenti sellest kohaliku tooraine puudusel välismaalt sisse. «Lätis põhjustas kaitsetollide kehtestamine varimajanduse lokkamise,» väitis Villem.
  Peab veel arutama ja otsustama, mille kohta ja kui suures ulatuses kaitsetolle rakendada, lausus majandusminister Jaak Leimann eile. Leimanni sõnul oli sealiha tollide rakendamine vaid ettepanek, mille rakendamise vajadus pole praegu enam teada.
  18 piimalehma pidav Lepiku talu peremees Hurmas-Vahur Kauri Raplamaalt lausus, et impordi piiramisel kasvab kodumaise toodangu tarbimus. «Kaitsetollidega viivitamine on kurjast,» lisas Kauri.
  Peaministri nõuniku Heido Vitsuri sõnul on tollitariifiseaduse näol tegemist vaid signaaliga maailmale, kui kõrgeid tariife Eesti rakendada võib. «Eesti soovib ühineda maailma kaubandusorganisatsiooniga, kus kehtib tollibarjäärina 3,8% kogu impordi mahust,» osutas Vitsur piiratud võimalustele Eestis kaitsetolle rakendada. Vitsuri sõnul peaks tollide rakendamise osas olema eestvedaja majandusministeerium.
  Eestil on ligi kahe kolmandikuga oma väliskaubanduspartneritest sõlmitud vabakaubanduslepingud ning kui tollimäärasid soovitakse kehtestada järgmisel aastal, jääks nende mõju alt välja üle 60% väliskaubandusest.
  Riigikogus ja valitsuses pole tänaseni tehtud põhjalikke arvutusi, kui palju kerkiksid tollide mõjul toiduainete hinnad ja kuidas see mõjutaks inflatsiooni.
  Olev Toomet seaduse algatamisel osalenud Perede ja Pensionäride liidust ütles, et tollide kehtestamise tagajärjel võivad kannatada vähem kindlustatud elanikkonna grupid.
  Põhjusel, et Eesti põllumehel on raske konkureerida Euroopa Liidu riikides kehtiva kuni 49protsendilise põllumajanduse subsideerimisega, kavandas valitsus 1998. a eelarvesse 90 miljoni krooni ulatuses otsetoetust põllumajandustootjatele, kuid kaitsetollide kehtestamisse on ta seni suhtunud ettevaatlikkusega.
  Järgmise aasta riigieelarve projekti pole tollimaksust laekuvaid tulusid sisse arvatud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaks kriisikärbest, mis vajavad mitut tabavat hoopi
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
S&P 500 ja Nasdaq suutsid nädala rohelises lõpetada
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Hiina majanduskasv aeglustub
Hiina majandus tegi tõenäoliselt neljandas kvartalis viimase pooleteist aasta nõrgima tulemuse. Käesolev aasta ei tõota tulla kergem.
Hiina majandus tegi tõenäoliselt neljandas kvartalis viimase pooleteist aasta nõrgima tulemuse. Käesolev aasta ei tõota tulla kergem.
Konkurent Nuutmann kahtlustab Ekspress Gruppi alatus mängus
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.