16. oktoober 1997 kell 22:00

Põhjala rahaturg korrastub

Selles mõttes oli Soome Merita panga ja Rootsi Nordbankeni liitumine esimene pääsuke ja tõenäoliselt lülituvad lähiajal sellesse protsessi ka Taani ja Norra pangad. Taanis on avalikult teatanud Den Danske Bank, et ta on huvitatud Soomes panga ostmisest. Kui ta varem soovis koostööd Soome Postipankkiga, siis nüüd peetakse tõenäolisemaks, et ta on enam huvitatud koostööst või ühinemisest MeritaNordbankeniga. Teisalt arvatakse, et kui MeritaNordbanken ise peaks Taanist mõnda finantsfirmat ostma, siis tõenäoliselt võib see olla BG Bank.

Norras on kindlustusfirma Storebrand pärast karilejooksnud ühinemist Norra Kreditkasseniga hakanud samuti huvi tundma teistest Põhjamaadest koostööpartneri leidmise vastu.

Soomes arvatakse, et Merita ja Nordbankeni ühinemine sunnib Meritat kiiremini otsustama, mida teha talle kuuluvate Soome kindlustusfirmade Pohjola ja Sampo aktsiatega. Ühelt poolt on Pohjola Rootsi-poolne koostööpartner Skandia väljendanud huvi Pohjola aktsiate ostmise vastu, kuid teiselt poolt on võimalik ka tema koostöö MeritaNordbankeniga.

Kindlustusfirma Skandia on korra juba püüdnud panganduse poole tungida, kuid jäi Stadshypoteki ostmisel alla Handelsbankenile, millest seejärel tuli Põhjamaade suurim pank. Handelsbanken tegutseb kõigis Põhjamaades ning tal on ka oma elukindlustusfirma.

Rootsi suurpank S-E-Banken ostis mõni aeg tagasi kindlustusfirma Trygg-Hansa ja nende suurust arvestades jätkub neil esialgu tegemist oma sisemise struktuuri korrastamisega.

Varem tegi Trygg-Hansa koostööd Soome Sampoga, kuid see koostöö jäi katki. Praegu jääb Sampo Pohjolale kindlate koostööpartnerite poolest märgatavalt alla. KL

Hetkel kuum