22. oktoober 1997 kell 22:00

Dollar liigub 1,80 marga suunas

Saksamaa M3 rahapakkumise oodatust väiksem kasv kolmandas kvartalis ning eile hommikul avaldatud septembrikuu tootjahinnaindeks, mis näitas hindade 0,1protsendilist tõusu võrreldes augustiga ning aastast tõusu 1,4%, viitab asjaolule, et Saksamaa riigipangal ei ole vajadust lähiajal intressimäärasid tõsta. Rahapakkumine on suhteliselt väike ning inflatsioon tundub olevat normaalsetes piirides. Muidugi tuleb arvestada, et Buba ei ole päris rahul viimastel päevadel toimunud Saksa marga kursi nõrgenemisega, ning ilmselt on oodata riigipanga nõukogu liikmete suulisi margatoetusavaldusi.

Eile alustaski dollar Euroopas kursiga veidi üle 1,791 marga (14,33 krooni), mis jäi vaid veidi alla teisipäeva hilisõhtul testitud viimase kuu kõrgeimat kurssi ning mida korrati öösel Aasia turgudel. Keskpäevaks kerkis dollar isegi 1,7919 DEMini (14,3352 kroonini), ei suutnud aga taset hoida ning pärastlõunal langes taas alla 1,79 marga piiri. Turud ei soovinud (vähemalt esialgu) olulist 1,793 DEMi taset testida.

Kui intressimäärade tõstmine Saksamaa riigipanga poolt on mõneks ajaks kõrvale heidetud, siis seda enam spekuleeritakse USA föderaalreservi vabaturukomitee novembriistungi tulemustele. Turud näevad siiski olulist vastupanupiiri 1,80 marga tasemel ning Saksamaa ja USA kõrgemaid intresse on tegelikult juba arvestatud ning Fedi aktsioonid olulist kursimuutust kaasa tuua ei tohiks.

Naelsterling langes pärast oodatust nõrgemate Suurbritannia jaemüüginäitajate avaldamist 23,31 kroonini.

Hetkel kuum