22. oktoober 1997 kell 22:00

Soome firmad jahivad Finesti aktsiaid

Tänavu aprillis andis valitsus küll korralduse, millega rahandusministeeriumi asekantsler Peep Lass sai volitused koos edasivolitamise õigusega esindada valitsust nimetatud kohtuvaidluses. Kohus aga leidis, et valitsuse korraldusega pidanuksid edasi minema volitused esindada Eesti riiki. Lassilt volituse saanud vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et valitsuse seaduse kohaselt esindabki riiki valitsus.

Valitsuse korralduse kahtluse alla pannud Soome firmasid SRV Teräsbetoni, Saima Lines ja Arctia esindav vandeadvokaat Jaak Kirikal juhtis kohtu tähelepanu, et Peep Lassile volituste andmine on õigustühine juba seepärast, et Lass on kohtuvaidluses esinenud tunnistajana.

Soome firmad jahivad kohtu kaudu FHG aktsiaid, mille Stock Development omandas läinud aasta mais RASi Tallinna Hotellid pankrotihaldurite Andres Hallmägi ja Jüri Ploomi käest.

Stock Development oli Tallinna Hotellide ainus võlausaldaja pärast seda, kui ta oli Hansapangalt ja ASilt Tallinna Soojus ostnud üles nõuded ühtekokku ligi 5 miljoni krooni ulatuses.

Stock Development sõlmis seejärel pankrotihalduritega kokkuleppe, mille kohaselt kaeti 5 miljoni kroonine võlanõue 104 FHG aktsiaga nimiväärtuses 103 000 krooni ehk ühtekokku summas 10,7 miljonit krooni.

Soome firmad leiavad, et neil kui FHG aktsionäridel on aktsiate eelisostuõigus, mida neil ei lastud kasutada.

Pankrotihaldur Andres Hallmägi väitel olid soomlased aktsiate võõrandamisest teadlikud, kuid nad ei reageerinud sellele äriseadustikus ettenähtud aja jooksul.

Vaidlusaluse tehinguga sai Stock Development ASi Finest Hotel Group suurimaks aktsionäriks 34,68%ga. FHG juht ja üks omanikke Toomas Sildmäe on seni eitanud oma seoseid Neitsisaartel registreeritud firmaga. Kohtus esindab Stock Developmenti Leon Glikman.

Hetkel kuum