• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Likviidsuskriis mõjutab ärielu

  Liisingufirmad karmistavad reeglid
  Kui Hoiupanga Liising nõudis seni keskmiselt 10--15 protsendi suurust esimest sissemakset, siis nüüd on see protsent ettevõtte välisesinduste direktori Rasmus Kulla sõnul 18--20. «Sellises olukorras ei taha me kindlasti riiki krediteerida ja võtame vähemalt käibemaksu osa kohe,» ütles Kulla.
  Baasintressi tõstis Hoiupanga Liising selle nädala algusest ühe protsendi võrra, nagu tegi ka Hoiupank. «Kui varem rääkisime intressist 11--13%, siis nüüd räägime 12--14,» selgitas Kulla. «Liisingu kallinemine on normaalne asjade käik, kuna mingi osa meie ressurssidest pärineb ju emapankadelt.»
  Kulla ütles, et kui paari nädala jooksul rahaturul olukord ei muutu, võib kõne alla tulla liisinguintresside uus tõstmine.
  «Kolm kuud tagasi oli meie intress Talibor pluss viis protsenti, mis teeks täna kokku juba 16 protsenti,» ütles Kulla. «Otsustasime esialgu vaadata, mis rahaturul üldse toimuma hakkab.»
  Ühisliisingu AS tõstis sel nädalal omafinantseerimise määra 10--30 protsendilt 20--40 protsendile. Baasintress on varasema 11 protsendi asemel 13 protsenti, mis tähendab reaalset intressi 13--15 protsenti.
  Ühisliisingu liisingudirektor Päärn Marran ütles, et lisaks liisingutingimustele on firma karmistanud ka klientide valikut.
  «Oleme võtnud väga konservatiivse hoiaku, valides klientideks üksnes kindlaid tegijaid ja krediteerides riskivabamaid projekte,» ütles Marran. Tema kinnitusel võtab Ühisliising praegu jutule üksnes oma püsikliente või neid, kellel on Ühispanga soovitus.
  «Loomulikult pühendame senisest hoopis vähem raha autoliisingule,» lausus Marran. «Ka autode liisimisel on sissemakse nüüd 20--40% varasema 10--20 asemel.»
  Rasmus Kulla lausus et liisingufirmadele avaldab edaspidi otsest mõju Eesti Panga poolt kommertspankadele kehtestatav konsolideeritud kapitaliadekvaatsuse nõue.
  «Tahes tahtmata peame hakkama senisest enam riske haldama koos emapankadega,» sõnas Kulla.
  Ka Päärn Marran Ühisliisingust pidas tõenäoliseks, et uuest aastast jõustuv pankade adekvaatsusnõue kajastub automaatselt liisinguhindades.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Twitteri aktsionäride koosolek võib lõppeda pauguga
Kolmapäevasel Twitteri aktsionäride koosolekul võib oodata "ilutulestikku" Tesla tegevjuhi Elon Muski ja Twitteri juhatuse vahel.
Kolmapäevasel Twitteri aktsionäride koosolekul võib oodata "ilutulestikku" Tesla tegevjuhi Elon Muski ja Twitteri juhatuse vahel.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tootjad: tänane euroaluste süsteem vajab kiiresti uut lahendust
Pole vist tootmisettevõtet, kus ei oleks probleeme euroalustega. Need kaovad, on kaalult rasked, kipuvad lagunema, puitaluste hind on kerkinud kordades, nende pealt tuleb maksta aktsiisitasu ja kliendid nõuavad suuri kaoprotsente, seega on kogu süsteem ammu ajale jalgu jäänud. Lahendus oleks võtta kasutusele plastaluste ringmajandusteenus, mida veopakendite ringlusteenuseid pakkuvad ettevõtted juba mujal maailmas pakuvad. Millise võidu see tootjatele ja jae kauplejatele toob?
Pole vist tootmisettevõtet, kus ei oleks probleeme euroalustega. Need kaovad, on kaalult rasked, kipuvad lagunema, puitaluste hind on kerkinud kordades, nende pealt tuleb maksta aktsiisitasu ja kliendid nõuavad suuri kaoprotsente, seega on kogu süsteem ammu ajale jalgu jäänud. Lahendus oleks võtta kasutusele plastaluste ringmajandusteenus, mida veopakendite ringlusteenuseid pakkuvad ettevõtted juba mujal maailmas pakuvad. Millise võidu see tootjatele ja jae kauplejatele toob?
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.