4. november 1997 kell 22:00

Jaapani pangandus-sektor on hädas

Jaapani maaklerifirma Sanyo Securities pankrott pani rahaturgusid muretsema saareriigi kogu finantssektori pärast ning jeen kukkus eile Saksa marga suhtes üle protsendi. Marga kurss jeeni suhtes tõusis esmaspäevaselt 69,62 jeenilt 70,54-le (viimase kuue kuu kõrgeim kurss). Viimase poole aasta kõrgeimale kursile tõusis Jaapani jeeni suhtes ka Briti nael (204,48 JPY/GBP). Pankrott varjutas isegi mõneks ajaks stabiilsuse saavutanud Kagu-Aasia finantskriis, sest probleemid Jaapani finantssektoris tõstatavad uuesti küsimuse -- kas Jaapani keskpanga rekordmadal intressimäär (0,5%) jääb püsima. Mittefinantssfäär on madalast intressist küll korralikku kasu lõiganud, pangandussektori kasumid kasvasid vaid lühikest aega -- intresside langusperioodil.

Dollari kurss Saksa marga suhtes oli Euroopa turgude avanedes 1,732 DEMi (13,856 krooni), ei suutnud aga seda taset hoida ning langes peagi alla 1,730 marga. Pärastlõunal langes USD isegi alla 1,720 DEMi taseme, kogus end peagi ning õhtul oli dollari kurss 1,7226 DEMi (13,78 krooni).

Londoni klubi plaanitseb kuulduste järgi Venemaa Saksa margal ja teistel Euroopa valuutadel põhinevad võlakirjad ümber konverteerida dollarivõlakirjadesse. Nii arvatakse forwardi-turule paisatavat võlakirju 26 miljardi dollari väärtuses. Kuigi seda ei ole eriti palju, on paari kuu jooksul turule paisatav rahamass märkimisväärne, mis tähendab, et lähikuudel muutub dollarinõudlus väiksemaks. Võidab mark nii dollari kui ka rahaliiduga mitteühinevate valuutade suhtes. Viimased kaotavad seejures enim.

Hetkel kuum