Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Buba läks kullaturule

  Kulla hinna langemine viimase 12 aasta madalaimale tasemele on kollase metalli turu muutnud väga tundlikuks igasuguste uudiste ja kuulujuttude suhtes. Mõned nädalad tagasi reageeris turg ?veitsi keskpanga plaanile müüa peaaegu pool keskpanga kullaressurssidest selle metalli hinna langemisega üle 3 protsendi.
  Kolmapäeval teatati, et Saksamaa liidupank on umbes 10% kullavarudest laenanud välja peamiselt rahvusvahelistele pankadele. Spekulatsioonid osa kulla laenamisest või isegi müümisest algasid septembris, kui Buba direktoraadi liige Peter Schmidhuber kohtus Londonis kolme kompanii esindajatega, kes võtavad osa fiksinguprotsessist, arutamaks turu likviidsust. Ajalehe Die Welt väitel on riigipank laenanud juba aasta vältel.
  Asjaolu, et keskpangad laenavad osa oma kullavarudest välja, pole midagi uut. (Tõsi, Saksamaa riigipank pole seda varem teinud.) Turuanalüüsid näitavad, et kulla laenamisega tegelevad vähemalt mõningasel määral 65 keskpanka.
  Väljalaenatud kulla hulgaks hinnatakse 2,5 tonni, viimased arvutused näitavad, et see võib ulatuda isegi 6,5 tonnini. Keskpangad laenavad ning sooritavad samuti muid finantstehinguid (swap-tehingud, optsioonid) kulla hoidmiskulude vähendamiseks, sest kuld on intresse mitte teeniv vara.
  Maailma 12 suurema keskpangast kullavaldaja hoiukulusid hinnatakse 15 miljardi dollarini aastas. Samas on paljud huvitatud kulda laenuks võtma või liisima. Eelkõige kuuluvad sellesse gruppi juveelitööstuse ettevõtted, isegi kullakaevandused ja rikastuskombinaadid, kes maandavad nii oma riske. Metalli laenamine on nendele ettevõtetele lihtsalt odavam kui raha laenamine. Kulla intressimäär on praegu 2,16 protsenti kuus, kuid kõikumispiirkond ulatub 0,5 kuni 6 protsendini.
 • Hetkel kuum
Andi Pleskovski: tänavuse aasta hea ja halb stsenaarium büroopindade turul
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Investorid läksid Enefit Greeni ja võtsid juhid pihtide vahele
Investeerimisklubi esimene börsifirma külastus Enefit Greeni kätkes endas põhjalikku sissevaadet ettevõttesse ning investorite võimalust küsida juhtidelt, mida hing ihkab.
Investeerimisklubi esimene börsifirma külastus Enefit Greeni kätkes endas põhjalikku sissevaadet ettevõttesse ning investorite võimalust küsida juhtidelt, mida hing ihkab.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Tele2 Eesti juht lahkub ametist
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.

Olulisemad uudised

Euroopa teeb vastukäigu USA rohetoetustele. Väiksemad riigid vaatavad kartusega
Selleks, et USA ei meelitaks Euroopast ära kõiki taastuvenergiasektori investeeringuid, soovib Euroopa Komisjon avada riigiabi kraanid veel kolmeks aastaks. Väiksemates liikmesriikides tekitab see muret.
Selleks, et USA ei meelitaks Euroopast ära kõiki taastuvenergiasektori investeeringuid, soovib Euroopa Komisjon avada riigiabi kraanid veel kolmeks aastaks. Väiksemates liikmesriikides tekitab see muret.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.