19. november 1997 kell 22:00

Ostja meelespea

suurus -- Kõige olulisem on teada, kui palju abonente telefonijaamale taha ühendatakse ja kui suure koormusega nad telefoni kasutama hakkavad. Alla 100 abonendiga tarbija võib rahule jääda kuni 80 abonendiga Siemensi Hicom 130E või suurema laienemisvõimalusega Siemens Hicom 150Ega, üle-eestilise kontorivõrguga ja väga suur tarbija rahuldub aga alles selliste hiiglastega nagu 10 000 abonendini laiendatav Ericsson Consono.hind -- Alla 200 000 krooni korralikku suurt telefonijaama ei saa. Võrdlustabeli odavamate keskjaamade hinnad on küll paarisaja tuhande kandis, kuid need on ikkagi ainult projektijärgsed hinnad.

koormus -- Suur telefonikeskjaam võimaldab kõnesid kas kõigi siseabonentide vahel korraga või ainult mingil hulgal samaaegselt. Kui jaam on blokeeruv, siis lubatud sisekõnede arvu täissaamisel kuulevad teised abonendid toru tõstes kinnist tooni. Blokeeruvad telefonijaamad on väiksemale koormusele, näiteks Ericsson Businessphone ja Ascotel BCS 64.

uuendus -- Suur telefonikeskjaam projekteeritakse, paigaldatakse ja häälestatakse mitte ainult garantiiajaks. Tulevikus võib jaam vananeda nagu iga tavaline personaalarvutigi ja tal tuleb vahetada protsessorit, tarkvara, kõvaketast. Küsige jaama müüjalt, kui värske tarkvaraversiooniga on tegemist ja kas vahetamine on lihtne.

lisad -- Nagu korralikul luksautol on suurtel jaamadel kui oma ala lukstoodetel rohkelt lisasid. Taustamuusika, jaamasisene telefoniraamat, konverentskõned vähemalt viiele inimesele, salvestatud teated, jaama kaughooldus ja ukseluku ühendamise võimalus on elementaarsed nagu autoraadio uutel autodel.

Hetkel kuum