2. detsember 1997 kell 22:00

Estonian Holidaysi ähvardab kohtutee

CDS Reisid müüs viiele reisijale Estonian Holidaysi käest ostetud Soome reisibüroo Kymppi-Matkate Tuneesia reisipaketi vahetult enne Kymppi-Matkate pankrotti selle aasta oktoobri alguses. Reisid maksid kokku 23 000 krooni. Kuna reis jäi ära, asendas CDS Reisid Tuneesia reisi Wris-Toursi reisiga Küprosele, tasudes omavahendite arvel reisi eest Wris-Toursile 28 000 krooni.

Estonian Holidaysile esitatud võlanõue on koos viiviste ja asendusreisi vaherahaga kokku ligi 33 000 krooni. CDS Reiside juhatuse esimees Veiko Lõhmus rääkis, et Soome reisikorraldaja Kymppi-Matkate pankrotistumisest on möödas ligi kaks kuud, kuid Estonian Holidays pole CDSile raha ikka veel ära maksnud, kuigi olevat lubanud seda kohe teha.

Estonian Holidaysi tegevdirektor Andres Huul rääkis, et kompensatsiooni saavad Kymppi-Matkatelt taotleda vaid kliendid, mitte aga reisibüroo. «Seetõttu koostasime kirja ning andsime selle Veiko Lõhmuse kätte, et ta võtaks klientidega ühendust,» lausus ta.

Lõhmuse sõnul ei saa nemad lasta klientidel kompensatsiooninõuet Kymppi-Matkatele esitada, sest reisijatele nad juba reisi kompenseerisid ning see oleks Soome tarbijakaitseameti petmine.

Lõhmuse selgitusel ei ostnud CDS Reisid Estonian Holidaysilt reisi edasimüüjana vaid tavakliendina. Estonian Holidays tegi meile ettepaneku äririski jagada, sest ka komisjonitasu oleks pooleks jagatud, rääkis ta. Lõhmus märkis, et ei pea äririski jagamist õigeks. Tema sõnul on vaidlus juriidilise tähtsusega, sest see tähendab seda, et ka reisijad peaksid reisibürooga riski jagama juhul, kui nad on reisi ostmisel saanud allahindlust.

Firmat CDS Reisid esindav vandeadvokaat Andres Aavik avaldas lootust, et võlaküsimus suudetakse lahendada ilma kohtusse pöördumata. «Minu käsutuses olevate dokumentide põhjal nad nagu ei sooviks maksta,» kommenteeris ta Estonian Holidaysi tegevdirektori Andres Huule saadetud dokumente. «Nad on asunud seisukohale, et CDS Reisid peaks pöörduma otse Kymppi-Matkate pankrotihalduri poole, kes peaks likvideerima võla garantiifondi summadest.»

Aaviku sõnul puudub selleks aga igasugune alus, sest CDS Reisidel polnud Kymppi-Matkatega mingeid suhteid. «Meie ostsime paketi Eesti Puhkereiside ASilt ning tahame saada raha sealt ning nemad võivad nõuda raha oma partnerilt,» lisas Aavik.

50 töötajaga reisibüroo Estonian Holidays põhiomanik on ärimees Jaak Ginter.

CDS Reisid kuulub Veiko Lõhmusele, Marko Lõhmusele, Riina Lõhmusele ja firmale CDS. Firma on likvideerimisel ning CDS Reiside kaubamärki kannab edaspidi hiljuti Veiko, Marko ja Riina Lõhmuse poolt loodud firma Teie Reisikeskus.

Hetkel kuum