9. detsember 1997 kell 22:00

Korrektsioon USAs ja Venes

Läti börsil tõusid aktsiahinnad mõne protsendikümnendiku võrra. Ilmselt hoiavad paljud investorid ennast hetkel tagasi, et näha, millise suuna võtab turuliider Unibanka Londonis. Unibanka ise tõusis nii Londonis kui Riias, seda siiski vaid napilt. Ülejäänud põhinimekirja aktsiad liikusid eri suundades ning sarnane, suhteliselt passiivne ja väikeste hinnakõikumistega kauplemine jätkub ilmselt aasta lõpuni.

Vilniuse börsil langes kauplemiskäive veelgi ning Leedu maaklerid panevad seda lähenevate jõulude arvele. Suurem osa käibest langes Hermise arvele, mis tõusis kahe liti võrra. Ilmselt pole tänavu Vilniusest suuremaid uudiseid oodata.

Vene RTS-süsteemis toimus põhiaktsiate hindade kerge korrektsioon. Käive oli keskpärane 70 miljonit dollarit ning turul domineeris kasumivõtmine. Maaklerite sõnutsi on aktsiahinnad taas leidnud tugevat toetust, kuna investorid ootavad eelmise aasta sündmuste kordumist (jaanuaris tõusid aktsiahinnad järsult) ning on taas valmis positsioone võtma, eriti kuna hinnatase on ahvatlevalt madal. Ilmselt pole aasta viimastel nädalatel järsk hinnatõus tõenäoline, kuid ka tõsisema languse võimaluse välistasid analüütikud üsna üksmeelselt.

USA aktsiaturgude kuuepäevane tõus lõppes esmaspäeval loogilise korrektsiooniga. Hinnalangus oli siiski üsna tagasihoidlik, nii langes S&P500 indeks reedeselt rekordtasemelt vaid 1,42 punkti. Dow kaotas pool protsenti tänu Coca Colale, mille kasumiprognoosi mitmed maaklerid alandasid. Mitmed sektorid näitasid aga tublit tõusu, sealhulgas ka kõrgtehnoloogia. Nasdaqi koondindeks tõusis üle protsendi1651,54 punktini, rebides ennast lõpuks välja kriisijärgsest kõikumisvahemikust. Analüütikute sõnul lülituvad investorid kiiresti ümber ühelt aktsiagrupilt teisele, soovimata võtta pikemaajalisi positsioone, kuna Aasia kriisi mõju USA firmadele on endiselt ebaselge.

Hetkel kuum