14. detsember 1997 kell 22:00

Finantsteenused liberaliseeritud

Maailma kaubandusorganisatsioon (WTO) jõudis ajaloolisele kokkuleppele, mille kohaselt avab umbes sada riiki alates 1999. aasta märtsist oma finantsturu ja see peaks oluliselt suurendama investeeringute kasvu.

Esindajad 102 riigist, kes katavad 95% maailma finantsteenustest, jõudsid pärast raskeid läbirääkimisi seisukohale, et ajal, mil maailma majanduses valitseb ebastabiilsus, aitab nende kokkulepe kaasa majanduslikule stabiilsusele ja arengule.

Asjatundjate arvates on kokkuleppe esmane tähtsus, et see saadab maailma rahutule finantsturule signaali, et edaspidi avatakse riigipiirid triljonite dollarite vabale rahvusvahelisele liikumisele.

USA kaubandusesindaja Charlene Barshefsky sõnul hõlmab Genfis saavutatud pakt globaalses ulatuses väärtpaberitehinguid 18 triljoni dollari väärtuses, pangalaene 38 triljoni dollari väärtuses ja kindlustuspreemiaid 2,5 triljoni dollari väärtuses. REUTER-ÄP

Hetkel kuum