14. detsember 1997 kell 22:00

Urmas Miku fond ei täida oma eesmärki

Tallinna rahandusamet lõpetas kesklinna valitsuse linnakujundusfondi revideerimise eelmisel nädalal. Rahandusameti vanemrevident Viivi Pinge ütles, et linnakujundusfond pole täitnud viimastel aastatel oma eesmärki haljastuse ja linnakujunduse arendamise osas.

Midagi kriminaalset revisjon fondi tegevuses ei avastanud. Linnakujundusfondi juhib Tallinna kesklinna valitsuse vanema asetäitja Urmas Mikk.

Linnakujundusfondi raha kasutati aastatel 1994--1997 autode ostmiseks, inventari soetamiseks, lepingulisteks töötasudeks, spondeerimiseks, välislähetusteks jms.

Fondil puudusid raamatupidamise sise-eeskirjad ja pearaamat. Kaheksa tegevusaasta jooksul polnud fond koostanud ühtegi bilanssi. Samas maksti linnakujundusfondi pearaamatupidajale Inge Trausile viimastel aastatel 10 000 krooni palka aastas.

Linnakujundusfond sai raha ASilt Expoplakat, reklaamimaksust, Nunne 2 asuva maja rendist ja muid tulusid. Kui 1994. ja 1995. aastal jäi osa fondi rahast kasutamata, siis eelmisel ja käesoleval aastal oli fond kahjumis. Linnakujundusfondi käesoleva aasta raamatupidamislik kahjum on 282 000 krooni.

Linnakujundusfondile laekus varem kogu Tallinna linna asutustelt saadav reklaamitulu. Pärast 1996. aastat, kui raha hakkas laekuma otse linnaosade valitsustesse, pidanuks fond sinna kogunenud reklaamitulu laiali jagama. Fond jättis aga 1995. aasta eest saadud reklaamimaksu umbes poole miljoni krooni eest üle kandmata.

Fondi raha eest käis teiste hulgas paaril korral välismaal tollane kesklinna valitsuse vanem Jüri Ott.

Tallinna botaanikaaia direktorina töötav Ott väidab, et ta ei teadnud, kust tema välislähetuste raha võeti. «See oli linnapea korraldus ja mina ei teadnud tõesti, mis oli katteallikas,» sõnas Ott.

1995. aasta veebruaris käis Ott nädalases komandeeringus Ungaris, kus ta osales kunstihalli avamisel ja kohtus Budapesti linnavalitsuse esindajatega. Korralduse Oti välislähetus kesklinna valitsuse linnakujundusfondi arvel kinni maksta tegi linnapea ametis olnud Jaak Tamm.

1995. aasta sügisel käis Ott koos kunstnike liidu esimehe Mati Karmeniga kunstiüritusel Veneetsias. Sõidukulud linnakujundusfondi arvel olid 46 000 krooni.

Eelmise aasta juunis viibis Ott fondi korraldusel Soomes ASi Expoplakat juhatuse koosolekul. Sõidukulud maksis kinni Expoplakat. Linnakujundusfond on Expoplakati enamusaktsiate omanik ja Jüri Ott Expoplakati juhatuse liige.

Linnakujundusfondi arvel liisiti eelmisel aastal uus Honda Accord 2,0i S kesklinna valitsuse vanema asetäitjale Aldo Niilusele. Oktoobris ametist lahkunud Niilus maksis auto eest sissemaksu ja tasus lisavarustuse eest, igakuiseid liisingmakseid tasus aga fond. Novembri alguses vormistati liisingleping ümber Niiluse nimele, kes tasub nüüd ise liisingmakseid.

Teise Honda Accordi ostis fond eelmisel aastal oma esimehele Urmas Mikule. Kuna Mikul endal autojuhilube ei ole, sõidutab teda kesklinna valitsuse palgal olev autojuht.

Linnakujundusfondi arvel on ostetud ka 1992. aasta Moskvit? 2141, mis anti eelmisel aastal üle kesklinna valitsuse sotsiaalosakonnale, ja 130 000 krooni eest Honda Civic 130, mida kasutavad kesklinna valitsuse töötajad.

Kesklinna valitsuse vanem Hannes Kuhlbach ütles, et ta on nõus revidendi väitega, et linnakujundusfondi raha ei kasutatud otstarbekalt. «Midagi väga hullu ei leitud,» lisas ta.

Kuhlbach lubas, et kesklinna valitsuse linnakujundusfond likvideeritakse ja likvideerimiskomisjon asub tööle järgmise aasta alguses.

Hetkel kuum