16. detsember 1997 kell 22:00

Koalitsioon andis riigivara müügi küsimuses järele

Eile riigikogus arutusel olnud Koonderakonna algatatud seadusemuudatusele esitas ainuüksi opositsiooni kuuluv Mõõdukate fraktsioon 79 parandusettepanekut eesmärgiga seaduseelnõu blokeerida. Seadusemuudatuse eelnõu teine lugemine oli esialgu kavandatud neljapäevaks. Samas on see ühtlasi riigikogu viimane tööpäev sel aastal.

Mõõdukate fraktsiooni liige Liia Hänni ütles, et seitsmekümne üheksa parandusettepaneku läbihääletamist vaevalt ühe päevaga jõuaks.

Koonderakonna fraktsiooni esimees Mati Meos ütles eile BNSile, et Koonderakond võtab täna riigivara seaduse muutmise eelnõu menetlusest tagasi ning opositsiooniga sõlmitud kokkuleppe kohaselt jagatakse riigivara müügist laekunud raha järgmise aasta alguses lisaeelarvega. Meos täpsustas, et lisaeelarve on kavas vastu võtta järgmise aasta esimese kahe kuu jooksul.

Üks suuremaid riigivara müüjaid selle aasta lõpus on olnud politseiamet. Politseiameti majandusosakonna direktori Erki Nelise sõnul müüakse maha kaks hoonet Tallinna vanalinnas ja muid hooneid. Müügist loodab politseiamet teenida umbes 45 miljonit krooni ja ehitada omale uue peahoone Rahumäele.

24 miljoni eest on hooneid müüki pannud kultuuriministeerium, osa maju on juba müüdud. Müügist saadava 7 miljoniga toetab kultuuriministeerium Tallinna vanalinna ehitatava Vanalinna Stuudio maja ehitust.

Keskkonnaministeeriumil ja põllumajandusministeeriumil ei ole müüki pandud silmatorkavalt hinnalist vara, vaid palju madala alghinnaga hooneid-masinaid üle Eesti.

Sotsiaalministeerium müüb vara võrreldes teiste ministeeriumitega tagasihoidliku summa eest, põhiliselt müüakse pruugitud sõiduautosid.

Rahandusministeeriumi riigivarade osakonna riigivarade arvestamise talituse juhataja Maret Ambur rääkis, et 1997. aastal jooksul on ministeeriumide ja maavalitsuste poolt müüdud või tahetakse müüa umbes 210 miljoni krooni eest riigivara.

Osa sellest rahast on juba riigieelarvesse laekunud, sest kuni augustini kanti pool müügitulust riigieelarvesse. Asutused on kogu müügitulu endale saanud vaid viimased paar kuud, täpsustas Ambur.

Tema sõnul on ministeeriumid soovinud viimastel kuudel juba müüdud varadest märgatavalt rohkem riigivara müüki panna, aga paljudel juhtudel pole valitsus selleks nõusolekut andnud. Näiteks taotles majandusministeerium luba müüa kolme hoonet 45 miljoni krooni eest, aga ei ole valitsuselt veel luba saanud.

Presidendi kantselei poolt pakutud kolm puitelamut Kadriorus 4,5 miljoni krooni eest on samuti veel müümata.

Hetkel kuum