Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Balti suurim ookeanikala töötleja

  Kalapüük ja kalatööstus on alati olnud Läänemere-äärsete rahvaste majanduse tähtis osa. Pärast 1990. aastate alguse järsku langust on Läti kalatööstus viimasel paaril aastal jõudsalt arenema hakanud. Näiteks kalakonsevitootmises on viimase kolme aasta jooksul toimunud kahekordne kasv: 1993. a 65,3 miljonilt konservilt 153,5 miljonile konservile 1996. a. Samal ajal on kodumaiste kalatoodete müük 1990. aastate algusest vähenenud peaaegu 2,5 korda: 22,5 kilogrammilt elaniku kohta (1990 ) 9,3 kilogrammile 1996. a. Aastail 1993--1996 kasvas eksport 2,5 korda: 29,1 mln latilt kuni 71,8 mln latile.
  Kaija kalakombinaat loodi 1882. a ning on praegu Balti regiooni suurim ookeanikala töötleja. Kombinaadi toormest moodustab ookeanikala umbes 70%. Ettevõte erastati 1995. a ja ta oli esimese kolme firma hulgas, mille aktsiaid avalikult erastamissertifikaatide eest müüdi. Aktsiate kontrollpaki omandas Läti kapitalil põhinev valdusfirma Ave Lat Group, kes kontrollib ca 40% Läti toiduainetööstusest. Ühtlasi oli Kaija aktsia üks esimesi Riia börsil noteeritud väärtpaberitest.
  Pärast erastamist alustati kohe kombinaadi moderniseerimise ja reorganiseerimisega. Praegu on Kaija põhitoodanguks plekk-karbis kalakonservid, mida on ca 30 nimetust ja mis moodustavad 82% müügikäibest. Muu toodangu moodustavad ligi sada kalatoodet.
  Kaija kalakombinaadi peamine turg on SRÜ ja peamiselt Venemaa, kuhu müüakse kuni 85% konservtoodetest. Kombinaadi konservitsehh töötab peaaegu täisvõimsusega, kuid kulinaarsete kalatoodete tsehh vaid 25protsendilise võimsusega.
  Osana erastamistingimustes ettenähtud 1,3 mln lati suurusest investeerimiskohustusest laiendati 1996. a ettevõtte aktsiakapitali 425 000 lati võrra. Järgmine emissioon korraldati tänavu kevadel, mil vana maksuvõla kapitaliseerimise käigus suurendati aktsiakapitali veel 504 377 lati võrra, ning Ave Lat Groupi osa ettevõttes kasvas 60 protsendini. Suuruselt teine aktsionär on Läti kalatöötleja Unda 3,2 protsendiga. Strateegilisel investoril on praegu veel 875 000 lati suurune investeerimiskohustus, mis tuleb täita 1998. a lõpuks. Detsembri alguses teatas ettevõte börsile uuest 872 657 lati suurusest kinnisest aktsiaemissioonist. Aktsiaid emiteeritakse eraisikutele ja strateegilisele investorile Ave Lat Groupile kombinaadi kasutuses oleva maa vastu.
  Kaija 1997. a esimese üheksa kuu majandustulemused jäid veidi alla esialgsetele prognoosidele, ehkki juulis ja augustis oli rekordiline müügikäive. Osaliselt põhjustasid tagasihoidlikuma kasumi kolmandas kvartalis loodud 136 000 lati suurused reservid halbade laenude puhuks. Siiski prognoosib Talinvest Suprema analüütik Raivis Cakuls, et kombinaadil on head võimalused täita ühe miljoni lati suurune aasta kasumiprognoos.
  1997. aastal on Kaija eksport Venemaale tugevasti kasvanud, tekkinud on nii kohalikul turul kui ka väljaspool tuntud kaubamärk. Edasise kasvu lootust suurendab firma juhtkonna hiljutine avaldus, et kavatsetakse muretseda uusi konserviliine, mille tulemusena kasvaks kuu tootmisvõimsus praeguselt 5 miljonilt karbilt 6,4 miljonile.
  Raivis Cakuls arvab, et Kaija praegune 7,6kordne hinna ja 1997. a prognoositava tulu suhe on madal ning käibe kasvupotentsiaal pärast uue tootmisliini omandamist tagab ettevõttele kiire kasvutempo jätkumise.
 • Hetkel kuum
Tööstusjuht: ärme imetle jätkusuutlikkuse probleemi, teeme sellest konkurentsieelise
Jätkusuutlikkusest on arenenud justkui ümberjutustamise äri, kus igaüks räägib nii, nagu tema sellest aru saab. Jätkusuutlikust tegevusest peaks aga saama konkurentsieelis, mitte takistuste rada ja majanduslik viletsus, kirjutab ettevõtja ja Neulari juht Ilo Rannu Äripäeva teemaveebis Tööstusuudised.
Jätkusuutlikkusest on arenenud justkui ümberjutustamise äri, kus igaüks räägib nii, nagu tema sellest aru saab. Jätkusuutlikust tegevusest peaks aga saama konkurentsieelis, mitte takistuste rada ja majanduslik viletsus, kirjutab ettevõtja ja Neulari juht Ilo Rannu Äripäeva teemaveebis Tööstusuudised.
USA aktsiad alustasid uut nädalat rekordite lähedal
Kõik kolm peamist USA aktsiaindeksit – Nasdaqi liitindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine indeks ja S&P 500 indeks – sulgus esmaspäeval rekordkõrgete tasemete läheduses.
Kõik kolm peamist USA aktsiaindeksit – Nasdaqi liitindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine indeks ja S&P 500 indeks – sulgus esmaspäeval rekordkõrgete tasemete läheduses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kunman asus juhtima oma suures kahjumis joogiveefirmat
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Modera juht: elektriautobuumil on pidurid peal
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Modera juht: elektriautobuumil on pidurid peal
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Google paneb Soome datakeskusesse veel ühe miljardi
Veebigigant Google laiendab Soomes asuvat veebikeskust, Haminasse tuleb juurde sadakond töökohta ja investeeringu suurus jääb miljardi euro ringi.
Veebigigant Google laiendab Soomes asuvat veebikeskust, Haminasse tuleb juurde sadakond töökohta ja investeeringu suurus jääb miljardi euro ringi.
Kuidas ehitada kriisikindlat ettevõtet: Infortari põhimõtted “Kui Infortari läksin, küsiti, kas lähen pensionile”
Tallinki ja Eesti Gaasi omanik ning lisaks kinnisvaras tegutsev börsiettevõte Infortar on end teadlikult ehitanud firmaks, mis kriiside ajal mitte ei kannata, vaid leiab uusi võimalusi ja kasvab.
Tallinki ja Eesti Gaasi omanik ning lisaks kinnisvaras tegutsev börsiettevõte Infortar on end teadlikult ehitanud firmaks, mis kriiside ajal mitte ei kannata, vaid leiab uusi võimalusi ja kasvab.