18. detsember 1997 kell 22:00

?otimaa viskigeograafia

- ?oti viskit (Scotch whisky- ) võiks iseloomustada kahe märksõnaga -- magusus ja kuivus. Magususe annavad odralinnased. Suitsune ja kuiv maitse saavutatakse linnaste töötlemisel (kuivatamisel) turbaga köetavates ahjudes. Loomulikult on tähtis osa ka «romantilistel» teguritel nagu destilleerimisnõu kuju, keldrit ümbritsev õhk jne. Need teevad iga viski erinevaks ja kordumatuks.

Ajalooliselt on ?otimaa jagatud neljaks viskitootmise piirkonnaks. Need on omakorda jaotatud väiksemateks aladeks, millest tasub eraldi märkida Spey jõega piirnevaid alasid (Speyside). Asjatundjad teavad öelda, et elegantseimad ja mitmekesisemad viskid on pärit just Spey jõe orust.

Kesk-?oti madalikul (lowland) puuduvad kõrgmäestikuallikad ja suured turbarabad. Nii on sealsetele viskidele omane linnase magus maitse ja pehme iseloom. Peamiselt kasutatakse neid segatud viskide koostisena.

Väikseim regioon on Campbeltown, mis hõlmab ainult ühte linna. Praegu asub seal vaid kaks destilleerimistehast ja needki pole juba mõni aasta tootmisega tegelnud.

Soolased meretuuled ja turvas on head iseloomustajad viskidele, mida toodetakse ?otimaa edelaranniku lähistel Islay saarel. Seal on kaheksa destilleerimistehast. Mere, maa ja tuule liitmine teeb Islayvikidest omaette joogi, mis võib mõnele maitseda kui muinasjutt, teisele aga olla vastuvõetamatu. Elamus on igal juhul garanteeritud.

?otimaa mäestikualad (Scottish highlands) on ilmselt kauneim mitmekülgse looduse ning kliimaga ?otimaa osa. Sama võib öelda ka sellest regioonist pärit viskide kohta. See on tõeline maitsete ja aroomide küllus, mille ühine nimetaja on Highland Malt Whisky. Neile, kes ei soovi eriti riskida, on see õige valik.

Hetkel kuum