• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ?otimaa viskigeograafia

  - ?oti viskit (Scotch whisky- ) võiks iseloomustada kahe märksõnaga -- magusus ja kuivus. Magususe annavad odralinnased. Suitsune ja kuiv maitse saavutatakse linnaste töötlemisel (kuivatamisel) turbaga köetavates ahjudes. Loomulikult on tähtis osa ka «romantilistel» teguritel nagu destilleerimisnõu kuju, keldrit ümbritsev õhk jne. Need teevad iga viski erinevaks ja kordumatuks.
  Ajalooliselt on ?otimaa jagatud neljaks viskitootmise piirkonnaks. Need on omakorda jaotatud väiksemateks aladeks, millest tasub eraldi märkida Spey jõega piirnevaid alasid (Speyside). Asjatundjad teavad öelda, et elegantseimad ja mitmekesisemad viskid on pärit just Spey jõe orust.
  Kesk-?oti madalikul (lowland) puuduvad kõrgmäestikuallikad ja suured turbarabad. Nii on sealsetele viskidele omane linnase magus maitse ja pehme iseloom. Peamiselt kasutatakse neid segatud viskide koostisena.
  Väikseim regioon on Campbeltown, mis hõlmab ainult ühte linna. Praegu asub seal vaid kaks destilleerimistehast ja needki pole juba mõni aasta tootmisega tegelnud.
  Soolased meretuuled ja turvas on head iseloomustajad viskidele, mida toodetakse ?otimaa edelaranniku lähistel Islay saarel. Seal on kaheksa destilleerimistehast. Mere, maa ja tuule liitmine teeb Islayvikidest omaette joogi, mis võib mõnele maitseda kui muinasjutt, teisele aga olla vastuvõetamatu. Elamus on igal juhul garanteeritud.
  ?otimaa mäestikualad (Scottish highlands) on ilmselt kauneim mitmekülgse looduse ning kliimaga ?otimaa osa. Sama võib öelda ka sellest regioonist pärit viskide kohta. See on tõeline maitsete ja aroomide küllus, mille ühine nimetaja on Highland Malt Whisky. Neile, kes ei soovi eriti riskida, on see õige valik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.