12. jaanuar 1998 kell 22:00

Preatoni fenomen

Kolm aastat tagasi, kui Itaalia ärimees Ernesto Preatoni oma 100-liikmelise kaaskonnaga Tallinna saabus, ei osanud keegi temast midagi arvata. See, et ta korraga 30 miljonit krooni Ühispanga aktsiatesse paigutas, tekitas siin pigem hämmingut kui midagi muud.

Nüüd, pärast itaallase edukat ja suhteliselt läbipaistvat äritegevust, nähakse temas edukat trenditegijat, kes suudab keerulises ja kiiresti muutuvas majanduskeskkonnas õigeid otsuseid vastu võtta.

Preatoni üliedukat, poolteise aastaga ligi 1000 protsenti tulu tootnud Ühispanga aktsiate ostu kommenteeritakse peale pankade ka suhteliselt majanduskauges näitlejate seltskonnas, kus teda tuuakse eeskujuks oma investeeringute planeerimisel.

Itaallast imetletakse, sest ta otsustas oma aktsiad maha müüa suvise börsitõusu ajal, ennetades nõnda sügisest krahhi.

Möödunud neljapäeval rääkis Preatoni börsi liiga kõrgest tasemest ja peatsest langusest. Ta lubas aktsiaid jälle ostma hakata siis, kui börs on jõudnud praegusest palju madalamale tasemele. Senikaua eelistab ta investeerida kinnisvarasse.

Preatoni väiteid kommenteerisid maaklerid kui alusetuid, mis ei põhine faktidel. Maaklerid nägid börsil pigem välisinvestorite suurenevat huvi ja hindade tõusu.

Eile selgus, et Preatoni väited börsilanguse osas olid prohvetlikud: börs langes ligi 10 protsenti ja maaklerid peavad võimalikuks veel 10--20protsendilist langust. See, millal börs uuesti tõusma hakkab, sõltub Preatoni arvates peamiselt välisinvestoritest. Kas need investorid jälle Eesti väärtpaberituru vastu huvi ilmutavad, sõltub sellest, kuidas Eesti majandus kriisi üle elab.

Hetkel kuum