29. jaanuar 1998 kell 22:00

Kas minister Taalist on abi haldusreformi teostamisel?

Olari Taal siseministrina on tõeliselt hea leid. Ta on Eesti viimase aja üks parimaid tipp-manager'e, kelle tugevamaks küljeks on oskus luua tegus hästi töötav meeskond. Olaril on väga head majanduse ja juhtimise alased teadmised ning kogemused.

Kindlasti ei hakka ta tööle ainult politseiministrina, vaid hakkab tööle siseministrina selle sõna tegelikus tähenduses ja funktsioonis, mida valitsuse seadus siseministrile paneb. Järelikult vastus küsimusele: kindlasti hakkab ta tegelema reformidega läbimõeldult ja sihikindlalt, nii nagu Olari Taalile asju ajada kombeks on.

Ma olen juba Mart Siimanni õnnitlenud hea valiku puhul ja selle valiku kiiruse puhul. Mulle lausa tundub, nagu oleks klaver olnud pikka aega põõsas.

Mul on hea meel, et Eestil on tubli siseminister, ja ükskõik, kui pikka aega Olari sellel ametikohal ka ei tööta, on see Eesti riigile kahtlemata kasulik. Ma vaatan seda just sellest seisukohast, mitte sellisest seisukohast, et kas Olarile oli kasulik võtta seda kohta praegu vastu või mitte.

Ma tean, et Olari ei tegutse uisa-päisa. Ta teeb kindlasti homme-ülehomme selgeks oma ülesanded ja ka nende põhiülesannete saavutamise teed ning alles pärast seda hakkab rügama. Arvan, et tema töö annab ka üsna varsti häid tulemusi.

Kindlasti on Olari Taali valitsusse kuulumisest abi mitmete reformide läbiviimisel. Tegemist on tugeva ministriga, tal on panganduskogemus ja ta on tegutsenud majandusministrina. Ta on laia ampluaaga mees.

Ega ka Robert Lepikson oli reformimeelne ja toetas käimasolevaid ja plaanitavaid reforme. Ma loodan, et Taalil on see toetamine veelgi järjekindlam.

Ma ei oleks sellise väitega nõus, et pärast Taali asumist siseministriks on valitsuses kolme ministri asemel neli ministrit, kes soovivad Eestis läbi viia haldusreformi. Tegelikult on selliseid ministreid rohkem, kes tahaksid haldusreformi küsimuses midagi ära teha.

Mul on hea meel, et veebruariks saab valmis haldusreformi kontseptsioon. Selle koostamist juhib minister Peep Aru ja see jõuab tuleval nädalal valitsuse lauale.

Mõned aasta tagasi esitatud haldusreformi ettepanekutest on leidnud kajastamist ka kontseptsioonis. Kahjuks ei kajastu kolme ministri ettepanekud enam nii selgelt ja põhimõtteliselt.

Taali asumine siseministriks tuli mulle üllatusena, sest alles esmaspäeva õhtul kavandasime Taaliga kontakte NRGga ja tema tööd Eesti Energia haldusnõukogus.

Mul on kahju, et pean loobuma sellisest võimekast mehest energiaprobleemide lahendamisel.

Hetkel kuum