26. mai 1998 kell 22:00

Metsatööstuse seis paraneb

Uuringus analüüsitakse maailmaturu olukorda ja võrreldakse maailma 43 tähtsaimat metsatööstusfirmat. Sealt ilmneb, et Aasia kriisi tõttu on selles maailmajaos peatatud 40% tootmismahtu suurendavatest projektidest, kuid samal ajal on Aasia riikide majanduse nõrgenemise tõttu seal vähenenud ka tselluloosi ja paberi nõudlus.

Lähiaastatel on maailmas oodata pakkumise ja nõudmise lähenemist. Tootmismahtude kasutusaste tõuseb tuleval aastal 91,4 ja 2000. aastal 92,7 protsendini.

Paberi ja papi nõudlus kasvab maailmas umbes 3 protsenti aastas. Aasia hetkeolukord ei vähenda nõudlust keskmises perspektiivis kindlasti. Kaugemas tulevikus on SSB prognoosi kohaselt suurimad kasvupiirkonnad Kagu-Aasia, Ladina-Ameerika, Aafrika ja Ida-Euroopa.

Maailmas on kokku 8878 paberit ja pappi tootvat ettevõtet, millest suurimad paiknevad Põhjamaades. Kahe lähima aasta jooksul toimub maailmas rohkesti metsatööstusfirmade ühinemisi, mis muudab need konkurentsivõimelisemaks ja rentaablimaks, ennustab SSB. Ühtlasi tähendab see, et seni põhiliselt kohaliku iseloomuga metsatööstus muutub järjest globaalsemaks.

SSB väitel on metsatööstuse tsükkel hetkel madalaimas positsioonis: tselluloosi hind on hakanud kerkima, kuid mõne paberi- ja papisordi hind võib ka veel langeda. Suuremat hinnatõusu on oodata teisel poolaastal. KL-ÄP

Hetkel kuum