3. juuni 1998 kell 22:00

Hüvitusfond lasi välja uued obligatsioonid

«Lisaintressi ei hakka ma prognoosima, see sõltub fondi majandustulemustest,» lausus Hüvitusfondi juhatuse liige Allan Sombri. Tema sõnul oli viimase emissiooni obligatsioonide koguintress 12,23%. Varem sidus Hüvitusfond intressi Taliboriga, Tallinna pankadevahelise rahaturu intressiga, kuid Sombri ütles, et see ei peegelda päris õigesti rahaturul toimuvat.

Viimane Hüvitusfondi obligatsioonide emissioon oli möödunud aasta lõpus. See oli suunatud emissioon, ütles Sombri. Praegune on avalik, lisas ta.

Sombri sõnul võtab obligatsioonide avaliku emissiooni korraldamine aega, sellega on seotud kindlad reeglid. Seetõttu pole fond ammu emissioone korraldanud, ütles Sombri.

Emissiooni maht on 20 miljonit krooni ja emissiooni tähtaeg kolm ja pool aastat. Varem on Sombri öelnud, et emissiooni tähtaeg tuleneb soovist ühitada see VI seeria obligatsioonide lunastamistähtajaga.

Sajakroonise nominaaliga XII seeria obligatsioonide minimaalne pakkumishind on 245 EVPd. 2. juunil oli EVP sulgemishind börsi väärtpaberiturul 0,34 krooni, seega on minimaalne pakkumishind 83,3 krooni.

Investorid saavad Sombri sõnul teha nii hinnaga kui hinnata pakkumusi. Hinnata pakkumused on mõeldud peamiselt eraisikutele, kes tavaliselt on vanemad inimesed. Neil on Sombri hinnangul raske teha hinnaga pakkumusi.

«Kui inimesel on näiteks EVPd ja ta tahab osta selle eest obligatsioone, siis ta annab sellest teada, ning obligatsioonide hind määratakse emissiooni käigus,» selgitas Sombri. Tema sõnul on see tasakaaluhind, mis on madalaim, millega hinnaga pakkumus tehakse.

«Me soovitame eraisikutele mitte osta obligatsioone summas alla 2000 EVP-krooni, see pole kasulik, kuna väärtpaberikonto hoolduskulud söövad sealt saadava tulu minimaalseks,» nentis Sombri.

Hüvitusfond maksab XII seeria obligatsioonidele intresse iga aasta 24. jaanuaril.

Hetkel kuum