4. juuni 1998 kell 22:00

Kindlustusseltsid muudavad oma kasumiprognoose

Kümne kuuga on Eesti Varakindlustus suurendanud oma turuosa varakindlustusseltside seas 21,2 protsendile. Kindlustusseltsi kogutud preemiate maht ulatus mais 73,8 miljoni kroonini.

Kindlustuspreemiate kasvu kõrval on Eesti Varakindlustuse probleemiks aga langevad kindlustustariifid ja väärtpaberituru madalseis.

Eesti Kindlustuse müügigrupi direktor Eduard Saul teatas, et kindlustusselts muudab lähinädalatel oma 52 miljoni krooni suurust kasumiprognoosi. Hoiupanga kasumiprognoosi tühistamise järel ei jää ka Eesti Kindlustuse kasumiprognoos jõusse, kinnitas Saul.

Hoiupanga Valduse AS on Eesti Varakindlustuse ja Eesti Elukindlustuse emafirma Eesti Kindlustuse suuromanik.

Leks Kindlustuse finantsdirektor Aarne Orav ütles, et Leks ei ole oma kasumiprognoosi sellel aastal veel välja andnud ning kindlustustariifide pideva muutumise tõttu ei kavatse firma seda ka teha. «Praegu oleks kliendi petmine, kui me midagi kindlat välja ütleksime,» väitis Orav.

Samas kinnitas Orav, et Leks on teinud oma tulevased prognoosid 20--25 protsendi suuruse turuosa peale.

Eesti Kindlustuse kindlustusdirektor Mihkel Uibopuu ütles, et kindlustusseltsi kogutud preemiate maht on kasvanud enim vabatahtliku varakindlustuse osas. Tugevasti on kasvatatud kogutud preemiate mahtu väikese ja keskmise suurusega ettevõtete pealt, lisas ta.

«Sisulist kasvu näeme me reisikindlustuse ja õnnetusjuhtumikindlustuse osas,» lausus Uibopuu. «Tahaks näha ka suuremat kasvu eraisikute kindlustuses.»

Turuosalt teisel kohal oleva ETAS Kindlustuse kindlustusportfelli omandanud Leks Kindlustuse näol Eesti Varakindlustus endale ohtlikku konkurenti ei näe. «Kanna peale astumas ei ole nad kindlasti, ma ei näe selles ühenduses energiat, mis võiks meile ohtlik olla,» sõnas Uibopuu.

Uibopuu lisas, et kindlustusseltsi kohus on näha kasvava kindlustusportfelli pealt ette kahjude kasvu, mida Leks esimese kvartali tulemusi analüüsides teha ei osanud.

Hetkel kuum